Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideÅrshjulIT & DigitaliseringGuide: Topledere bør fokusere på regler og etik omkring AI

Guide: Topledere bør fokusere på regler og etik omkring AI

Artikelserie om kunstig intelligens: Da Chat GPT ud af den blå luft blev lanceret i november 2022, måtte myndigheder over hele verden omgående til at tænke i ny regulering. Regulativer og lovforslag er nu begyndt at dukke op. De bærer præg af at være i en tidlig fase. Men virksomhederne gør klogt i at følge med i arbejdet, for selv uden lovgivning skal de forholde sig til samme etiske og praktiske problemer.

Transparens er et positivt ladet ord, som – med større eller mindre selvindsigt – bliver brugt i mange organisationer. Desværre står det langt hen ad vejen i modsætning til den nye dagsorden, der er på bordet i direktions- og bestyrelseslokaler: Kunstig intelligens.

Det ligger i begrebet, at maskinerne kan gennemskue mønstre, som mennesker ikke ser, og ofte er maskinerne heller ikke i stand til at forklare deres ejere, hvad der foregår. De kan kun give bundlinjen. Derfor kan den kunstige intelligens komme til at diktere nogle praksisser, som virksomheden ikke ønsker at bruge, og som også er ulovlige.

Det kan f.eks. være tilfældet i HR-arbejdet, hvor maskinen kan diskriminere mod køn eller etniciteter. Det er topledelsens opgave at holde øje med, at den slags ikke sker, og her kan det være værd at kigge på den lovgivning mod regulering af kunstig intelligens, der er begyndt at dukke op.

Fire niveauer for risiko

Et amerikansk advokatfirma med speciale i selskabsledelse gennemgår i en guide på Harvards governance blog eksempler på sådan lovgivning – eller i nogle tilfælde er det blot notater og lignende fra myndigheder, der som bekendt også er blevet taget på sengen og i hast skal finde ud af, hvordan de regulerer dette område.

Her i EU er The Artificial Intelligence Act på vej gennem systemet. Første udkast blev faktisk udsendt allerede i april 2021, det vil sige halvandet års tid inden det store gennembrud for generativ AI.

Det var trods alt kendt, at AI ville blive stort engang i fremtiden. Fremtiden kom blot hurtigere end forventet. I lovteksten deles risikoen ved AI-systemer op i fire kategorier: Uacceptabel, høj, begrænset og minimal. De to første er naturligvis de to mest relevante.

Uacceptabel risiko er, når borgernes sikkerhed, borgerrettigheder eller levebrød er i fare. For så vidt angår borgerrettigheder må AI-systemer f.eks. ikke sættes til at genkende folk i det offentlige rum. Risikoen regnes som høj, når det angår følsomme systemer. Sætter man AI til at regulere trafiksystemer, skal man f.eks. være meget sikker på, at de ikke indimellem kortslutter. Det samme gælder ved AI i sundhedssektoren.

I USA formulerede Det Hvide Hus i oktober 2022 ”Blueprint for an AI Bill of Rights”. Alene retorikken siger noget om den alvor, området bliver betragtet med – begrebet bill of rights hentyder til de ni paragraffer i den amerikanske forfatning, der sikrer de helt basale borgerrettigheder, som i dag mestendels er selvfølgelige, men som var revolutionerende, da de blev forfattet.

Rettigheder og principper

Blueprintet taler om fem grundlæggende rettigheder i henseende til AI: 1) Borgerne skal beskyttes mod usikre og ineffektive systemer. Dette skal sikres gennem omfattende høringsrunder og tests inden lanceringen. 2) AI-systemerne må ikke diskriminere på baggrund af køn, etnicitet, seksualitet osv. 3) Elementer, der forhindrer misbrug af følsomme data om borgerne, skal være bygget ind i systemerne. 4) Borgerne skal have det at vide, når de kommunikerer med eller bliver sagsbehandlet af et AI-system. 5) Hvor det er rimeligt, skal borgeren have mulighed for at fravælge AI, og tillige undervejs i en proces med AI at forlade denne og blive betjent af et menneske.

På lovgivningsfronten var amerikanerne også i gang i god tid inden, at nogen havde hørt om Chat GPT. Et stort lovforslag blev lanceret denne sommer, og dette altså under indtryk af den teknologiske revolution i henseende til generativ AI.

Lovforslaget har fem fokuspunkter: 1) Beskyttelse af national sikkerhed og økonomisk tryghed for lønmodtagere. 2) Støtte af udviklingsarbejde, der skal forhindre misbrug og utilsigtet ansvarspådragelse. 3) Beskyttelse af valghandlinger og promovering af sociale ordninger. 4) At afklare hvilke informationer myndigheder og borgere har brug for om AI-systemer og 5) Støtte til amerikanske virksomheder inden for AI.

Sten Thorup Kristensen

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Man har talt om kunstig intelligens (AI) i flere år, men først efter den store interesse for ChatGPT, der nærmest dukkede op ud af ingenting, er AI blevet hvermandseje og noget, vi kan beslutte at implementere allerede i morgen – hvis vi har ressourcerne til det og en plan for, hvordan vi bedst får udbytte af det.
Nogen sagde, at internettet kun var en døgnflue. De fik ikke ret. Nu siger nogen, at kunstig intelligens er en døgnflue. De får næppe heller ret!


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind