Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideÅrshjulIT & DigitaliseringFem spørgsmål topledere bør stille om agentisk AI

Fem spørgsmål topledere bør stille om agentisk AI

Agentisk AI er næste bølge indenfor AI: Den repræsenterer en mere kompleks og dynamisk tilgang til kunstig intelligens. I modsætning til generativ AI, som især fokuserer på indholdsskabelse, er agentisk AI designet til at træffe autonome beslutninger, forfølge komplekse mål, tilpasse sig skiftende miljøer og tage proaktive i stedet for reaktive skridt for at nå specifikke mål.

Samtalen i Citigroups podcast med de førende AI-eksperter tager os med ind i kernen af agentisk AI – hvad det er, og hvordan det adskiller sig fra generativ AI. De ser også nærmere på, hvorfor det allerede nu er en god idé, at ledere begynder at forholde sig til teknologier, der ikke længere blot assisterer mennesker, men i stigende grad handler selvstændigt.

1) Hvad er forskellen på generativ og agentisk AI?

Generativ AI er efterhånden noget, de fleste har hørt om. Det er systemer, der kan skabe indhold, som f.eks. tekster, billeder eller kode. Gen AI hjælper med at løse konkrete opgaver hurtigere – det er en smart assistent, der svarer når man stiller et spørgsmål.

Agentisk AI er næste skridt. Det kan handle på egen hånd. Her taler man om systemer, der ikke bare reagerer – men agerer. Det kan tage imod en opgave, planlægge en proces, træffe beslutninger undervejs og selv udføre handlinger. Det er en AI, der opfører sig lidt som en digital kollega, der kan arbejde selvstændigt mod et mål. Det betyder, at ledere pludselig skal tænke over, hvilke opgaver de vil lade AI tage ansvar for – ikke bare hjælpe med. Der er en stor forskel.

2) Hvordan sikrer man kontrol og sikkerhed? Når man uddelegerer ansvar til agentisk AI, opstår der nye typer af risici. Agentisk AI er uforudsigelig på en ny måde, fordi den kan finde egne veje til at nå et mål. To identiske forespørgsler kan give forskellige resultater. Det betyder, at man skal gentænke, hvordan der arbejdes med sikkerhed og ansvar.

Man bør definere grænser for, hvad systemet må – og ikke må – gøre på egen hånd. Hvordan man afbryder systemet, hvis det begynder at bevæge sig i en uønsket retning. Og så skal det gøres klokkeklart, hvem der har det endelige ansvar – både etisk, juridisk og praktisk.

3) Hvorfor er intentioner afgørende for, hvordan agentisk AI handler? Agentisk AI gør, hvad man beder det om – men ikke nødvendigvis på den måde, man havde forestillet sig. Det betyder, at man skal være ekstra opmærksom på, hvordan man formulerer sig, og hvilke rammer man sætter op.

Hvis målet bliver for snævert eller for vagt, risikerer man, at AI’en løser opgaven effektivt, men ikke på den måde, man ønskede. Et eksempel kan være, at man ønsker at optimere klik eller konverteringer – men ender med lokkende overskrifter eller løsninger, der ikke matcher virksomheden. Det handler om at balancere præcision med formål. Det kræver, at man er skarp til at beskrive opgaver.

4) Hvordan ændrer AI samarbejdet mellem mennesker og maskiner? I fremtiden vil agentisk AI begynde at ligne en ny type kollega. Ikke en, der overtager alle arbejdsopgaver. Men en, der kan foreslå løsninger, planlægge opgaver og handle uden hele tiden at skulle vente på godkendelse.

Det betyder, at arbejdsmønstre kommer til at ændre sig. Man går fra at give ordrer til at indgå i et samarbejde. Et samarbejde, hvor der coaches, evalueres og justeres. Det kræver nye kompetencer hos medarbejderne – ikke nødvendigvis tekniske, men forståelse for, hvordan AI tænker, hvad den er god til og hvor dens blinde vinkler er.

Ledere skal derfor ikke kun tænke i implementering af teknologi, men også i træning og rollefordeling.

5) Hvordan måler man effekten? Det er fristende at måle AI’s succes på klassiske parametre som tid og penge. Hvor mange timer sparer vi? Hvor meget hurtigere kan vi løse opgaver? Men agentisk AI rummer en anden type potentiale. Det handler om kvaliteten af beslutninger. Om at få nye indsigter. Om at opdage muligheder, man ikke selv havde set.

Når AI kan simulere scenarier, foreslå løsninger eller stille de rigtige spørgsmål, kan det blive en katalysator for innovation og kreativitet – ikke bare effektivitet.

Derfor bør ledere spørge: Får vi bedre beslutningsgrundlag? Får vi flere kvalificerede bud på bordet? Bliver vi mere modige i vores udviklingsarbejde, fordi vi har et system, der hurtigt kan teste idéer og vise konsekvenser? Det er her, den egentlige værdi opstår – og det er her, ledere skal se hen for ægte værdiskabelse.

MAL

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang
Er du allerede abonnent?

Man har talt om kunstig intelligens (AI) i flere år, men først efter den store interesse for ChatGPT, der nærmest dukkede op ud af ingenting, er AI blevet hvermandseje og noget, vi kan beslutte at implementere allerede i morgen – hvis vi har ressourcerne til det og en plan for, hvordan vi bedst får udbytte af det.
Nogen sagde, at internettet kun var en døgnflue. De fik ikke ret. Nu siger nogen, at kunstig intelligens er en døgnflue. De får næppe heller ret!


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind