Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideÅrshjulIT & DigitaliseringAI på arbejdspladsen: et nyt paradigme?

AI på arbejdspladsen: et nyt paradigme?

AI rejser store spørgsmål om fremtidens arbejde: Hvordan vil det forandre sig – og hvilken rolle får mennesket i det? Natixis undersøger, hvordan AI allerede bruges på arbejdspladsen, og hvilke forventninger – og bekymringer – der knytter sig til teknologien.

AI hiver stadig mange overskrifter. Nogle eksperter advarer om, at AI er en stor trussel mod mange jobs. Andre mener at arbejdet ikke vil forsvinde, men i stedet blot forandre sig. Selvom mange ledere og medarbejdere anerkender de store fordele ved AI, ulmer der stadig bekymringer under overfladen.

Generativ AI bliver allerede brugt i stor stil på mange arbejdspladser. Chatbots som f.eks. ChatGPT, generer indhold baseret på den prompt, man giver den. Skriver og oversætter tekster, opsummerer dokumenter, besvarer spørgsmål, finder information. En stor hjælp for mange medarbejdere i deres daglige arbejde.

I fremtiden vil hjælpen blive endnu større. Såkaldte AI-agenter vil kunne assistere med endnu mere komplekse opgaver. Mens en chatbot hovedsageligt svarer på spørgsmål og søger information uden egentlig at ’tænke selv’, kan en AI-agent tage det et skridt videre. Den kan ræsonnere, tilpasse sig og lære af tidligere interaktioner.

Markedet for AI-agenter rummer et stort potentiale og forventes at vokse markant i de kommende år. Ifølge analysefirmaet Grand View Research blev det globale marked vurderet til 5,4 mia. USD i 2024 – og det forventes at stige til hele 50 mia. USD i 2030.

Flere undersøgelser viser, at både virksomheder og medarbejdere generelt ser stort potentiale i AI. Alligevel oplever mange virksomheder store forhindringer. Der er stadig en del skeptikere, der ikke bliver taget hånd om. Nogle frygter at miste deres job til AI, mens andre ikke tør indrømme, at de faktisk bruger det. Derudover mangler der generelt træning i, hvordan medarbejdere bør anvende teknologien i praksis. Der er med andre ord stadig meget at arbejde med.

Ifølge en rapport fra Microsoft og LinkedIn bruger 75 pct. af vidensarbejdere allerede AI i deres arbejde. De oplever, at det sparer tid, øger kreativiteten og forbedrer arbejdsglæden. Alligevel er over halvdelen tilbageholdende med at indrømme, at de bruger AI til vigtige opgaver. De er bange for at fremstå som nemt erstattelige.

Men mange ledere foretrækker kandidater med AI-færdigheder – også fremfor mere erfarne kandidater uden AI-færdigheder. Alligevel halter investeringerne i AI-træning bagud. Kun en mindre del af medarbejdere har fået formel oplæring, og endnu færre virksomheder har konkrete planer for generativ AI-træning.

Undersøgelser fra blandt andet McKinsey peger på, at der er en kløft mellem ledelsens opfattelse og medarbejdernes faktiske brug af AI. Medarbejdere ønsker i højere grad adgang til værktøjer, træning og belønninger, men oplever ofte, at de mangler støtte.

Undersøgelser viser også en tydelig forskel i holdningen til AI mellem dem, der allerede bruger det, og dem, der ikke gør. Brugere er generelt positive, mens ikke-brugere er mere skeptiske. Sammenfattende viser analyserne, at selvom fordelene ved AI anerkendes bredt, lever bekymringerne stadig videre.

Her kommer HR ind i billedet. En af HR’s vigtigste opgaver i den AI-drevne omstilling er at få medarbejderne med ombord. Det kræver først og fremmest, at HR lytter til medarbejdernes bekymringer og har fokus på at kommunikere de fordele, teknologien bringer med sig. Derudover skal de identificere de job, der er truet af AI, og dem, der forventes at udvikle sig med teknologien.

På den baggrund skal der udvikles målrettede uddannelsesforløb, der klæder medarbejderne på til at mestre de nye AI-værktøjer. Det er også vigtigt at anerkende de medarbejdere, der allerede har taget initiativ og bruger AI i deres daglige arbejde, søger opkvalificering eller har deltaget i pilotprojekter. Det kan f.eks. være gennem bonus, lønforhøjelse eller forfremmelse – både som belønning og som inspiration for andre.

Et godt udgangspunkt vil være at udvikle et etisk framework, som kan være med til at skabe tillid blandt medarbejderne – og dermed øge sandsynligheden for, at de tager AI i brug.

Da AI-modeller ofte er baseret på massiv dataindsamling, herunder personlige oplysninger, er det afgørende, at virksomheder er åbne og transparente om, hvordan disse data anvendes.

MAL

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang
Er du allerede abonnent?

Man har talt om kunstig intelligens (AI) i flere år, men først efter den store interesse for ChatGPT, der nærmest dukkede op ud af ingenting, er AI blevet hvermandseje og noget, vi kan beslutte at implementere allerede i morgen – hvis vi har ressourcerne til det og en plan for, hvordan vi bedst får udbytte af det.
Nogen sagde, at internettet kun var en døgnflue. De fik ikke ret. Nu siger nogen, at kunstig intelligens er en døgnflue. De får næppe heller ret!


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind