Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideÅrshjulIT & DigitaliseringStatus på AI: Fortsat momentum, men værditilvækst mangler

Status på AI: Fortsat momentum, men værditilvækst mangler

AI-udrulningen fortsætter med at brede sig. Der er dog store forskelle på, hvor langt på AI-rejsen virksomhederne er kommet i udnyttelsen af de nye muligheder. Mange tager nu forholdsregler og arbejder aktivt med risici. De økonomiske gevinster lader vente på sig, men forventningerne fejler ingenting, skriver konsulentfirmaet McKinsey.

Det er stadig ‘early days’, når det kommer til AI. Storhedstiden er endnu ikke indtruffet, og mange virksomheder har endnu ikke set markante økonomiske gevinster. Men udviklingen er i gang – og tempoet stiger.

Ifølge ‘McKinsey Global Survey on AI’ begynder virksomheder nu at lave strukturelle ændringer for at få reel værdi ud af AI. Ikke bare eksperimenter på sidelinjen, men reelle forandringer. Det gælder især tilpasninger af workflows og interne processer, som på sigt kan give et mærkbart afkast på bundlinjen. Det er især de store virksomheder, der går forrest og leder denne forandring.

Samtidig viser undersøgelsen, at der er stigende opmærksomhed på de risici, der følger med brugen af AI. Mange virksomheder arbejder aktivt med at forstå og håndtere disse udfordringer.

Og udviklingen stopper ikke her. Der ansættes løbende flere medarbejdere i AI-relaterede roller, hvilket understreger, at AI fortsat har momentum. Herunder har vi fremhævet et par nedslag i McKinseys rapport.

Kvalitetssikring varierer meget. Virksomheder håndterer kvalitetssikring af generativ AI meget forskelligt. De fleste har medarbejdere, der holder øje med, hvad AI-systemerne producerer. Dog varierer graden af menneskelig kontrol betydeligt.

Ifølge undersøgelsen svarer 27 pct. af de adspurgte, at alt AI-genereret indhold bliver gennemgået af mennesker, før det tages i brug – f.eks. inden en chatbot sender svar til kunder, eller før AI-generede billeder anvendes i markedsføring. I den modsatte ende af skalaen finder man, at 30 pct. af virksomhederne højst kvalitetstjekker 20 pct. af AI-indholdet, før det bruges. Det viser et stort spænd i, hvor meget tillid virksomheder har til AI – og hvor forskelligt de prioriterer.

Etik og compliance fylder mere. Flere virksomheder skruer nu op for indsatsen for at håndtere de risici, der følger med brugen af generativ AI. Sammenlignet med begyndelsen af 2024 er der en tydelig stigning i antallet af virksomheder, der aktivt arbejder med risikostyring.

Det er blandt andet indenfor områder som unøjagtigheder i AI-indhold, cybersikkerhed og krænkelse af ophavsret. Netop disse tre typer risici er også dem, flest virksomheder allerede har haft konkrete problemer med. Derudover forventes en stigning i ansættelser af risikorelaterede roller som AI compliance- og etik-specialister.

Arbejdsstyrken forandrer sig. Man begynder at se tegn på, hvordan teknologien påvirker arbejdsstyrken. Mange frygter, at AI vil erstatte medarbejdere, men undersøgelsen viser, at størrelsen på arbejdsstyrken ikke nødvendigvis ændrer sig markant – i hvert fald ikke på kort sigt. Tidsbesparelser fra AI bliver i mange tilfælde brugt på nye opgaver, men i større virksomheder har det dog også ført til reduktioner.

Nogle afdelinger, som har at gøre med service og lager, forventes at få færre medarbejdere, mens områder som software- og produktudvikling vil se en stigning. Der er stadig udfordringer med at finde kvalificerede medarbejdere, men færre har svaret, at de synes, det er ‘meget svært’ at ansætte sammenlignet med de sidste to år.

Brugen af AI stiger fortsat. Måske ikke så overraskende stiger brugen af AI helt generelt. I 2024 svarede 78 pct. af respondenterne, at deres virksomhed bruger AI i mindst én funktion – en stigning fra 72 pct. tidligere på året og 55 pct. året før. Det er især indenfor IT, marketing, salg og service, at AI for alvor har gjort sit indtog.

Og hvor det før var begrænset til enkelte områder, bruger flere virksomheder AI bredere på tværs af afdelinger. Når det kommer til generativ AI, er det de store virksomheder som er længst fremme. De anvender det typisk i flere forskellige funktioner, og bruger det blandt andet til at generere tekst, billeder og kode.

Netop her rapporterer mange, at det har ført til mærkbare omkostningsbesparelser, hvor det er taget i brug. Men undersøgelsen viser også, at AI endnu ikke har haft en gennemgribende effekt på bundlinjen. Over 80 pct. af virksomhederne melder, at de ikke har set en konkret indvirkning på deres samlede EBIT.

MAL

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang
Er du allerede abonnent?

Man har talt om kunstig intelligens (AI) i flere år, men først efter den store interesse for ChatGPT, der nærmest dukkede op ud af ingenting, er AI blevet hvermandseje og noget, vi kan beslutte at implementere allerede i morgen – hvis vi har ressourcerne til det og en plan for, hvordan vi bedst får udbytte af det.
Nogen sagde, at internettet kun var en døgnflue. De fik ikke ret. Nu siger nogen, at kunstig intelligens er en døgnflue. De får næppe heller ret!


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind