Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsidePraktisk BestyrelsesarbejdeBestyrelseskompetencerGuide: Vejen mod den første bestyrelsespost/3

Guide: Vejen mod den første bestyrelsespost/3

Vejen mod den første bestyrelsespost vil for de fleste også være præget af nogle praktiske opgaver, ligesom enhver anden jobsøgning. Opgaverne omfatter blandt andet udarbejdelse af et godt CV, overveje hvordan man arbejder med et search firma og indstille sig på, hvordan søgeprocessen foregår, og forberedelse af interview med virksomheden.

Det ”bedste” CV: Det er ikke normalt at udarbejde et CV, når man kandiderer til en bestyrelsespost. Men til gengæld er det en god disciplinering omkring det at fremhæve din bestyrelsesrelevante erfaringer.

Overvej hvad der er dine styrkesider, i forhold til det, man normalt forventer af et bestyrelsesmedlem. Hvis du allerede har bestyrelseserfaring så fremhæv de specielle opgaver, du har været med til at løse, eksempelvis entré på nye markeder, produktudvikling, M&A eller frasalg, turn arounds eller kapitalrejsning.

Vær præcis, når du beskriver dine resultater, anvend gerne tal, og søg at adskille dig fra normen af bestyrelsesmedlemmer.

At arbejde med searchfirmaer: Nutidens bestyrelser forventes at gennemføre en systematisk, transparent og uafhængig søgeproces, hvor det er slut med, at gamle forretningsforbindelser eller netværk får en fortrinsstilling.

Søgeprocesserne i dag i de store og mellemstore virksomheder gennemføres ofte af searchfirmaer med speciale i bestyrelsesrekruttering. Er man på udkig efter bestyrelsesposter, kan det derfor være en god idé at gøre sig synlig i forhold til de førende searchfirmaer indenfor bestyrelsesrekruttering.

En måde at holde sig varm på, er at tilbyde at hjælpe searchfirmaerne med at foreslå egnede kandidater til bestyrelser, hvor profilbeskrivelsen ikke lige passer på én selv. Vær opmærksom på, at mange searchfirmaer hele tiden er på jagt efter talenter, som senere kan blive relevante til en bestyrelsespost. Derfor kan det ofte betale sig at gøre sig synlig tidligt i karrieren.

Selve søgeprocessen: Virksomheder i dag ser det som en vigtig opgave at finde de rigtige nye bestyrelsesmedlemmer. Det betyder, at der ofte startes med at definere den ønskede profil til den ledige bestyrelsespost. Searchfirmaet deltager ofte i denne indledende proces med at definere den rette profil.

I den indledende søgeproces findes op til 12-15 relevante navne, og på baggrund af en indledende vurdering – sammen md virksomheden – udpeges 4-6 personer på en shortliste. I en første runde bliver de 4-6 personer interviewet af searchfirmaet, og med udgangspunkt heri udarbejder searchfirmaet skriftlige rapporter om hver enkelt kandidat.

På den baggrund udvælges 3-4 kandidater, som virksomheden mødes med. Hvis 1-2 udvælges vil der typisk blive taget referencer på den fra tidligere arbejdspladser eller andre bestyrelsesformænd.

Forberedelse til interviewet: Der vil sjældent være tale om en form, som et almindeligt jobinterview. Ofte vil det være mere uformelt. Men derfor er det alligevel en god idé at forberede sig.

Forberedelsen kan eksempelvis være at have svar parat på følgende spørgsmål: Hvorfor vil du gerne være bestyrelsesmedlem? Hvad kan du bidrage med til bestyrelsen? Kan du give eksempler på beslutninger og actions, som har gjort en forskel for en virksomhed? Har du eksempler på fornyelse eller turn around af en virksomhed?

Kan du give eksempler på, at du med held har udfordret konventionel visdom? Har du været involveret i konfliktløsninger? Kan du give eksempler på situationer, hvor du har udvist principfasthed og/eller en høj etisk standard? Hvordan vil dine venner og ligesindede beskrive dig? Hvad er de tre præstationer i din karriere, som gør dig mest stolt?

Selve interviewet: Under selve interviewet er det vigtigt, at du markerer dig selvstændigt. Det kan eksempelvis ske ved, at du viser, at du har gjort dit hjemmearbejde med virksomheden, dens strategi – og at du viser interesse i den.

Vær dig selv: Vær åben og vær engageret. Vær bevidst om, hvorfor du gerne vil være bestyrelsesmedlem i firmaet, og hvad du kan tilbyde. Forbered spørgsmål om virksomheden og dens strategi, seneste begivenheder, og om bestyrelsen og afholdelse af bestyrelsesmøder. Vær ikke bange for at stille udfordrende spørgsmål om mulige ”sager” for virksomheden. Husk ikke at snakke hele tiden. Det er også vigtigt at kunne lytte.

Download gratis White Paper om Bestyrelsesuddannelser
Download gratis White Paper om Bestyrelsesuddannelser

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Tidligere blev nye bestyrelsesmedlemmer ofte rekrutteret blandt topledere i andre virksomheder. Men sådan er det ikke længere – i hvert fald ikke altid. Andre kvalifikationer og baggrunde er blevet vigtige, eksempelvis indsigt i cybertrusler, strategiudvikling, erfaring fra konsulentvirksomhed, HR og aflønningsforhold – og meget mere.
Uanset om du er på udkig efter din første bestyrelsespost, eller om du allerede er etableret som medlem af en eller flere bestyrelser, er uddannelse og opkvalificering både nødvendigt og tilfredsstillende. Det kan du læse om her og i vores gratis White Paper om Bestyrelsesuddannelser, som du vil finde et link til i artiklerne under dette tema.


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind