Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
ForsideForbered din BestyrelseskarriereGuide: Vejen mod den første bestyrelsespost 1/

Guide: Vejen mod den første bestyrelsespost 1/

I dag er det ikke kun tidligere adm. direktører, som finder vej til bestyrelseslokalerne. Det er i høj grad også erhvervsfolk med en anden og mere specialiseret baggrund, skriver konsulentfirmaet Spencer Stuart i en guide for det nye bestyrelsesmedlem.

Tidligere foretrak den siddende bestyrelsesformand nye bestyrelsesmedlemmer, der havde en baggrund som CEO og med bestyrelseserfaring. Men sådan er det ikke længere, lyder vurderingen. Rekrutteringen til bestyrelserne sker i dag langt bredere:

  • For det første hentes også erhvervsledere fra niveau to og tre i større virksomheder ind i bestyrelserne.
  • For det andet er der øget interesse for konsulenter, rådgivere og andre specialister med særlige kompetencer.
  • For det tredje ses også flere med en baggrund fra den akademiske verden og fra den offentlige sektor.

Udviklingen fremmes af den øgede fokus på mangfoldighed, herunder yngre erhvervsfolk og kvinder, ekspertkompetencer eksempelvis fra den digitale verden, sociale medier og kundeadfærd, samt fra andre geografiske regioner.

Konsulentfirmaet oplister en stribe grundforudsætninger for den ideelle kandidat: Kommerciel og/ eller finansiel indsigt, samt god fornemmelse af risici. Interesse for forretningslivet, samt dedikeret og velforberedt. Vant til komplekse problemstillinger. Objektiv, uafhængig og rede til både at udfordre og støtte direktionen.

Holdspiller med gode evner i at bygge relationer og være en ambassadør. Intellektuel fleksibel med evne til at sætte sig ind i nye problemstillinger. Fair og med en betydelig grad af integritet. Velartikuleret og overbevisende. En god lytter og en god kommunikator. Ikke et stort ego, men selvsikker uden at være dogmatisk.

Det påpeges, at man i den første forberedelse af sin bestyrelseskarriere – og før man viser interesse for den første bestyrelsespost – grundigt og ærligt bør overveje, hvad det egentlig er, man kan tilbyde og bidrage med i bestyrelsesarbejdet.

Hvilken særlig viden, erfaring og kompetencer har du opbygget i dine år på arbejdsmarkedet? Hvilken type selskab eller organisation ville have størst udbytte af dig som medlem af bestyrelsen? Ofte vil bestyrelsesmedlemmer blive udpeget på grund af særlig indsigt og erfaring med branchen, finansielle forhold og geografiske markeder.

Andre mere specialiserede kvalifikationer kan være: Strategiudvikling, restrukturering og M&A, finans, HR/aflønningsforhold, IT/ny teknologi, produktion, marketing og supply chain.

Konsulentfirmaet skriver, at vejen til at få den første bestyrelsespost er at kende sig selv, baseret på en ærlig vurdering af styrker og svagheder. Overvej hvilken rolle du kan spille, og på hvilke områder du kan gøre en forskel, hedder det.

De næste trin er, at du skaber mulighed for, at du overhovedet må tage en ekstern bestyrelsespost for din nuværende arbejdsplads. Her er det et afgørende argument, at du med en bestyrelsespost henter ledelseserfaring fra en anden virksomhed, og får input, som du kan anvende i dit daglige job.

Man skal dog være opmærksom på, at især ikke den første bestyrelsespost kommer af sig selv. Det kræver en aktiv indsats. I første omgang er det vigtigt at få venner, familie, kolleger og andre forretningsforbindelser til at være ambassadører for dig, hvis det er muligt. I sammenhæng med dette er det vigtigt, at du holder dig opdateret med god bestyrelsespraksis, markeder og regulering i de brancher, hvor du i forvejen har indsigt.

Bestyrelsens fem hovedopgaver

  1. At balancere interesse-varetagelse mellem selskabet, dets aktionærer og andre stakeholdere ved at sikre langsigtet vækst, der både er lønsom og bæredygtig.
  2. At debattere og godkende/afvise strategioplæg fra direktionen, men ikke selve udarbejdelsen. Den daglige ledelse har ansvar for at formulere en optimal strategi. I nogle tilfælde er det hensigtsmæssigt, at bestyrelsen er tæt på udarbejdelsen af strategien.
  3. At forstå de finansielle og operationelle risici for selskabet og for branchen og sikre, at alle nødvendige forholdsregler er taget for at reducere eller kontrollere disse risici.
  4. At sikre at alle regulatoriske krav bliver overholdt og sikre, at investorerne har tillid til, at selskaber lever op til den højeste standard for god selskabsledelse.
  5. At tage fuldt ansvar for CEO-ansættelser og eventuelle nødvendige udskiftninger, samt sikre, at der er udarbejdet en successionsplan for det øverste ledelseslag.
Download gratis White Paper om Bestyrelsesuddannelser
Download gratis White Paper om Bestyrelsesuddannelser

Tidligere blev nye bestyrelsesmedlemmer ofte rekrutteret blandt topledere i andre virksomheder. Men sådan er det ikke længere – i hvert fald ikke altid. Andre kvalifikationer og baggrunde er blevet vigtige, eksempelvis indsigt i cybertrusler, strategiudvikling, erfaring fra konsulentvirksomhed, HR og aflønningsforhold – og meget mere.
Uanset om du er på udkig efter din første bestyrelsespost, eller om du allerede er etableret som medlem af en eller flere bestyrelser, er uddannelse og opkvalificering både nødvendigt og tilfredsstillende. Det kan du læse om her og i vores gratis White Paper om Bestyrelsesuddannelser, som du vil finde et link til i artiklerne under dette tema.


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog