Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsidePraktisk BestyrelsesarbejdeBestyrelsens StrategiarbejdeSådan sætter bestyrelsen fokus på risici 1/

Sådan sætter bestyrelsen fokus på risici 1/

God selskabsledelse i bred forstand er sikring af den ønskede balance mellem afkast og forretningsmæssige risici.

Begrebet Corporate Governance er på mange måder blevet et fy-ord, som især forbindes med overvågning, kontrol og firkantede anbefalinger som følge af erhvervsskandaler og myndighedskrav.

Opfattelsen har imidlertid fjernet erhvervslivets fokus fra det, god selskabsledelse i bredere forstand handler om: Nemlig sikring af den ønskede balance mellem afkast og forretningsmæssige risici for aktionærer og andre stakeholdere.

I en artikelserie under temaet ”Mastering Corporate Governance” skriver Ernst & Young i en artikel med overskriften ”A Route through the Hazards of Business” at ”It is high time for corporate boards and managers to return to a wider view of corporate health and sustainability. … Boards have multi-dimensional responsibilities in steering top management towards the right risk choice.”

Med andre ord skal bestyrelserne i de fleste selskaber til at gøre meget mere ud af at overveje, hvor store og hvilke forretningsmæssige risici, man ønsker at tage. Som bekendt er der ofte en klar sammenhæng mellem risikotagning og afkastmuligheder, når der investeres og drives forretning.

På det grundlag anbefales det, at bestyrelsen sætter fokus på følgende opgaver:

• At etablere systematisk overvågning af virksomhedens risikosituation med henblik på at identificere og evaluere de forskellige strategiske, forretningsmæssige og finansielle risici.

• At forstå og påvirke ledelsens risikoappetit.

• At opbygge en helhedsforståelse af virksomhedens risici.

• At objektivt håndtere virksomhedens risikoledelse, herunder stille spørgsmål til organiseringen af risikostyringen. Eksempelvis spørgsmål som ”Er der behov for en riskmanager?” og mere tekniske spørgsmål som ”Hvilke redskaber anvendes for at identificere, kvantificere og styre de forskellige risici?”

• At indføre fælles procedurer for beslutningstagning ved større transaktioner, eksempelvis virksomhedsopkøb og større investeringer, herunder vurdering af de tilhørende risici.

Det fremhæves, at risikostyring ikke handler om at undgå risici. Men det handler om, at ledelsen på et velinformeret grundlag overvejer, hvordan de forskellige forretningsmæssige risici skal håndteres. Forfatterne stiller spørgsmålet: Hvorfor skal bestyrelsen overhovedet beskæftige sig med – og anvende tid på – at vurdere risici, når man på forhånd ved, at det er umuligt på forhånd at opgøre alle risici? Svaret lyder, at der findes værktøjer til at vurdere risici, som giver store fordele frem for en uformel drøftelse af forretningsmæssige risici.

For det første giver disse kvantitative risikovurderingsteknikker en bedre forståelse af virksomhedens risici. De giver mulighed for at identificere de største forretningsmæssige risici. Vurderingerne giver simpelthen bestyrelsen et bedre beslutningsgrundlag. Eksempelvis hvis bestyrelsen har viden om, hvad stigende oliepriser betyder for enhedsomkostninger og kundernes indkøbsadfærd, eller hvad en stigende rente betyder for virksomhedens finansieringsomkostninger.

For det andet giver de kvalitative teknikker grundlag for at opbygge et ”fælles sprog” omkring risikovurderinger. De giver et klarere sprog mellem bestyrelsen og den daglige ledelse. Det giver de enkelte bestyrelsesmedlemmer bedre mulighed for at forstå direktionens valg af risikoappetit. Og bestyrelsen får et mere objektivt grundlag for at vurdere risici – frem for, at det bliver det enkelte bestyrelsesmedlems personlige syn på risici, som afgør hvor risikofyldt projektet er.

For det tredje giver en struktureret tilgang til risici overordnet set en bedre risikoledelse. De kvalitative mål giver bestyrelsen mulighed for at udpege og fokusere på de største risici, forretningsmæssige såvel som finansielle. Uden dette overblik kan bestyrelsen – og endda den daglige ledelse – meget let blive overvældet af den kompleksitet, som de forskellige risici udgør. Konsekvensen kan let blive, at bestyrelsen og ledelsen vælger at fokusere på de klassiske og velkendte risici, eksempelvis valutakursrisici – frem for at fokusere på de risici, som virkelig betyder noget for forretningen. Eksempelvis forretningsmæssige risici, som kan ændre konkurrencesituationen og betyde tab af markedsandele.

Endelig kan kvantitative risikomodeller hjælpe virksomheden med at sætte pris på de forskellige risici. I næste artikel “Sådan sætter bestyrelsen fokus på risici 2/” går vi tættere på de forskellige risikovurderingsteknikker.

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang
Er du allerede abonnent?

Enhver bestyrelse i erhvervslivet bør i et eller andet omfang interessere sig for risikostyring. Selve ordet risikostyring lugter af noget langhåret, men det behøver ikke at være det.

Bestyrelsens arbejde med risikostyring kan være meget lavpraktisk, og det er også en tilgang, Bestyrelsesguiden har i sine artikler, om bestyrelsens arbejde med risikostyring.

Først og fremmest er det vigtigt at bestyrelsen forsøger at identificere de største risikofaktorer: Det kan eksempelvis være omkring omdømme, konkurrenters produktudvikling, ændret kundeadfærd og ændring i det markedsøkonomiske miljø. Læs her om, hvordan bestyrelsen kan gribe opgaven an.


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind