Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideTemaserierDet lærte jeg om ledelse som iværksætter”Som leder kan du ikke strække våben og sige: jeg kan ikke...

”Som leder kan du ikke strække våben og sige: jeg kan ikke mere”

Eric Lagier, medstifter af ventureselskabet byFounders, har flere af sine ledelseserfaringer fra sin tid i forsvaret, og det har også præget hans ledelsesfilosofi: ”En leder er nødt til at gå forrest som det gode eksempel. Også selvom han har en dårlig dag. Du kan ikke bare strække våben og sige: Nu kan jeg ikke mere”, fortæller han til fagredaktør Peder Bjerge i dette interview.

Eric Lagier, medstifter af ventureselskabet byFounders i 2017, har hentet sine ledelseserfaringer fra flere forskellige vækstlag i erhvervslivet. Både som ansat i startups som Skype og Tradeshift, som iværksætter med Memolane og nu som ventureinvestor med byFounders.

”Som den første ledelseserfaring vil jeg nævne det at gå forrest og være et forbillede. Det er en erfaring, jeg gjorde mig meget tidligt som 21-årig reserveofficer for en deling på 36 personer, hvor jeg var yngre end de fleste i delingen. Her lærte jeg, at hvis de skulle respektere mig som leder, var jeg nødt til at gå forrest, når opgaver skulle løses.

Samtidig er det som leder afgørende, at man tør tænke stort og visionært. Det er et af de største problemer, vi har i Danmark. Kulturelt sætter vi en masse begrænsninger for os selv, fordi man ikke skal tro, at man er mere end andre. Man skal heller ikke slå et for stort brød op, lyder et ordsprog. Der er en masse ordsprog, der alle sammen peger i retningen af, at man ikke må stikke ud. Alt sammen begrænser det vores mulighed for at bygge succesvirksomheder.”

Eric Lagier påpeger også, at det er afgørende at være åben for at inddrage medarbejdere i beslutningsprocessen. Det sikrer, at man som team får et langt engagement og de bedste resultater.

”Og så er det også vigtigt, at man som leder er oprigtig. Afgørende er også en høj grad af personlig integritet. Uanset, hvor store udfordringerne er, skal alle de folk, der er omkring dig, kunne stole på, at du gør det, du siger. De skal vide, hvem du er som person.”

Eric Lagier fremhæver også, at det er vigtigt at vise tillid og give plads til medarbejdere og lederne i de virksomheder, venturefonden byFounders investerer i.

”Det optimale for en leder er at få andre til selv at tage ansvaret og initiativ. Det kræver, at man selv er villig at give det nødvendige rum til det. Kun på den måde får du et team, der løfter i flok.”

Hvad betød det konkret, at du i en alder af 21 år som officer fik ansvaret for en deling på 36 soldater?

”At få det ansvar i så ung en alder kræver sit. Nogle af de ting, jeg meget tidligt lærte, var, hvor vigtigt det var for, at jeg kunne holde overblikket, tage initiativ og beslutninger – og ikke mindst være i stand til at motivere holdet selv i meget pressede situationer.

Som leder skal man være opmærksom på, at det ofte kan være en meget ensom position, man er i. Der hviler et kæmpe pres på én, for selv på en dårlig dag skal du som leder være ”klar til kamp”. Du kan ikke bare strække våben og sige: Nu kan jeg ikke mere. Du er pisket til hele tiden at bevare overblikket og føre resten af gruppen fremad. Det er ikke for alle.

Jeg tror, at vi først inden for de seneste par år har fået forståelse og respekt for den rolle. I byFounders tilbyder vi stifterne i de virksomheder, vi investerer i, at deltage i et coaching program med både individuel og gruppe coaching. Ved at italesætte de udfordringer, man møder som ny leder, finder de ud af, at de er ikke alene. Der er folk, de kan række ud til for at få hjælp.”

Som officer og befalingsmand lærte du vel også, hvornår man skal træde et skridt tilbage, når holdet selv er i stand til at løfte opgaverne uden at have ledelse tæt på?

”Det kommer tilbage til det med at vise tillid og give plads. Det handler også om at give feedback, så de forstår, hvordan de kan gøre det bedre, og hvornår de gør det godt. Det var en af mine meget tidlige ledelseserfaringer fra forsvaret: Din autoritet har aldrig noget at gøre med, hvad du har af stjerner eller striber på skuldrene. I stedet handler det om at gå forrest som det gode eksempel. Og at du kender dig selv godt nok til, at du i nogle tilfælde kan finde andre, som kan løse opgaven bedre end dig.”

Hvor meget betyder ledererfaring for at håndtere en situation, hvor jeres porteføljeselskaber udfordres i det nuværende marked?

”Vi er en venturefund etableret af iværksættere for at hjælpe næste generation af iværksættere. Netop nu er vi i en markedssituation, hvor den meget høje rente gør det sværere at skaffe kapital. Men I og med, at vi som erfarne iværksættere og ledere har oplevet at være i samme situation tidligere, kan vi bistå lederne i de virksomheder, vi investerer i. Vi har specifikt sat fokus på omkostningsniveau på bekostning af vækst. De skal gå efter at tjene penge frem for at vokse hurtigt.”

I forhold til din anden vigtige ledelseserfaring, hvorfor er janteloven et problem for en leder?

”Når vi alle sammen oplever, hvad skadefryd er. Når folk griner, når man fejler, og at man ikke må tro, at man er noget specielt, er det et kæmpeskridt for en leder at turde træde ud af mængden, stille sig frem på scenen med budskabet: Jeg vil ændre verden.

For det første sker det ikke uden, at andre peger fingre. Og for det andet, hvis det ikke lykkes, reagerer de med et ”ha-ha, hvad sagde vi”. Det lægger nogle enorme begrænsninger på folk. I byFounders ser vi det som en af vores største opgaver at få de virksomheder, vi investerer i, til at være endnu mere ambitiøse. Vi skal simpelthen være bevidste om at turde tænke større, hvis vi vil have succes.”

I samme forbindelse kan man sige, at det at tænke visionært er blevet et modeord. Hvordan går man konkret til den opgave som leder?

”Det, vi så ganske langsomt er ved at lykkes med i Danmark, er, at vi har fået flere og flere rollemodeller såsom Mette Lykke fra Too Good to Go, Jeppe Rindom fra Pleo, Casper Rasmussen fra Monta, m.m., der har vist, at de ved at tænke stort har skabt fantastiske resultater. Det, kan vi se, motiverer andre til at tage risici. Tidligere var kriteriet for succes ikke særlig højt. Her har vi gennem rollemodeller som Zendesk og SiteCore vist, at man kan lykkes som leder ved at tænke stort.”

Lad os gå tilbage til nummer fire, hvor du nævner personlig integritet som afgørende. Hvordan bringer man konkret sin personlighed i spil som leder?

”Som det vigtigste skal man være meget bevidst om, hvilke styrker og svagheder man har som person. Hvis man gør det, kan man udnytte selv svagheder positivt ved at sætte et hold omkring sig, der komplementerer ens egne begrænsninger. Herved står man endnu stærkere.

Med tiden finder vi ud af, hvad vi er gode til og mindre gode til. Det skal man reflektere over og udnytte. For mig f.eks. er mine styrker at tage initiativ og bevare overblik. Samtidig ved jeg også, at når vi kommer ind på drift, skal jeg have personer omkring mig, der fokuserer på det, fordi jeg hele tiden går efter at drive byFounders fremad.”

Som den femte erfaring fremhæver du det at vise tillid som afgørende. Hvordan holder man som investor balancen mellem kontrol og tillid i forhold til de virksomheder, man investerer i?

”Når vi i byFounders investerer i en virksomhed, gør vi meget ud af at finde ud af, om stifter eller lederen er en leder, vi vil kunne arbejde sammen med. Vil vedkommende være i stand til at lytte til os uden at miste evnen til selv at tage initiativ og drive virksomheden fremefter?

På intet tidspunkt ønsker vi at gå ind for at tage kontrol med virksomheden. Er vi nødt til det, har vi virkelig fejlet. Vi kan se, at de iværksættere, vi arbejder sammen med, når de får kapital og råderum til at lede deres startup, blomstrer op. Vi bliver ofte positivt overrasket over, hvor godt de udnytter de muligheder, de får. Selvfølgelig er der tilfælde, hvor det ikke går, som vi havde planlagt, men det er vigtigt, at vi faciliterer, at de kan blive ved med at drive deres startups fremad.

Vi kaster meget sjældent håndklædet i ringen i forhold til de virksomheder eller teams, vi investerer i, fordi vi gør meget ud af at styrke de teams. Det er klart, at en startup uvægerligt vil mangle kompetencer fra start. Når det kun er to personer og en god idé, vil de mangle en række kompetencer.

Her har vi en fordel i, at ud over den kapital, vi kommer med, har vi også et byFounders Collective, der består af nogle af Nordens mest erfarne iværksættere, der har været fantastiske ledere. Dem bringer vi ofte i spil. Et eksempel er en dating-app udviklet på Island, Smitten, hvor vi har Heine (Zachariassen, red.) fra Vivino til at repræsentere byFounders i bestyrelsen.”

Hvad er de største forhindringer, du har oplevet som leder?

”En af mine største udfordringer som leder er, at jeg nemt kan blive utålmodig. Og derfor kan jeg blive frustreret, når ting kompliceres unødigt strategisk. Jeg har tydeligvis et iværksætterdrive, og når jeg oplever, at der lige pludselig ikke er tilstrækkelig fremdrift, kan jeg godt blive utålmodig. Jeg forventer meget af mig selv, så derfor forventer jeg også meget af andre. Hvis vi således arbejder sammen som et team, kan vi nå meget langt.”

Peder Bjerge

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Her bringer vi portrætter af iværksættere fra erhvervslivet, der fortæller om, hvilke ledelsesmæssige erfaringer, de har gjort sig i karrieren.
Det er naturligvis lærerigt for såvel ledere som bestyrelser på denne måde at få indsigt i personlige erfaringer og historier fra erhvervslivet i Danmark.


Artikler i temaet:

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind