Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsidePraktisk BestyrelsesarbejdeTransformation og omstillingHos mange ledelser forbliver bæredygtighed ved snakken

Hos mange ledelser forbliver bæredygtighed ved snakken

Hvert år ser man store virksomheder udsende erklæringer om nye bæredygtige initiativer eller mål. Men det er jo let nok. Det svære er at omsætte ord til handling, og det kræver et særligt sæt ledelseskompetencer, skriver konsulenthus i guide.

Nu til dags virker det som om, at alle virksomheder er meget optaget af bæredygtighed. Det er de måske også. Men realiteten er, at for mange bliver det ved snakken. Virksomhederne sætter mål, diskuterer, sætter nye mål. De topledere, der formår at tage snakken om bæredygtighed videre til faktisk handling og skabe en bæredygtig forretning, har det tilfælles, at de er nysgerrige, søger ny viden og lader sig inspirere af deres omverden, skriver konsulenthuset Russell Reynolds. Konsulenthuset fremhæver de fire fællestræk, som man kan lade sig inspirere af:

Et ”aha-øjeblik”. Mange ledere begynder deres rejse mod en mere bæredygtig forretning med et aha-øjeblik, der ændrer deres tankegang. Dette øjeblik kan udspringe af en tilfældig oplevelse eller et bemærkelsesværdigt møde, der efterlader et stort indtryk: Det er altså et øjeblik, der omdefinerer deres syn på bæredygtighed.

Herefter er de ikke blege for fuldstændigt at transformere deres forretninger med bæredygtighed som grundsten. Bæredygtighed bliver da integreret helhjertet i virksomheden, ikke kun som en tilføjelse eller et ekstra initiativ, men som en central del af virksomheds grundlag, herunder formål, strategi og værdier.

Ny viden og indsigter. Næsten alle bæredygtige ledere har det til fælles, at de kontinuerligt uddanner sig og søger ny viden og indsigt. De stræber efter at forstå sig selv, de mennesker, de arbejder med og den verden, de lever i. Denne indsigt opnås gennem at lytte, læse, observere og rejse. Det er på dette grundlag, at man kan træffe velinformerede beslutninger og inspirere andre.
Bæredygtighed er et komplekst emne og skal behandles derefter. Man bliver ikke bæredygtighedsekspert på en eftermiddag. En måde, hvorpå ledere kan holde sig opdateret, er ved at deltage i netværksgrupper med fokus på bæredygtighed.

Disse grupper giver mulighed for at udveksle viden og indsigter med ligesindede og eksperter på området. De skaber også rum for at diskutere og udforske innovative løsninger sammen. Man bør ikke være bleg for at trække på andres erfaringer og ’best practise’ for at fremskynde bæredygtige initiativer.

En afbalanceret risikovillighed. En velafbalanceret risikovillighed er en vigtig faktor i bæredygtig ledelse, da det indebærer, at ledere er villige til at tage chancer for at fremme bæredygtighed. Forandringer og innovationer indebærer ofte usikkerhed og risiko.

Nogle gange er det nødvendigt at investere i initiativer, der måske ikke er fuldt udviklede eller afprøvede, men som har potentiale til at gøre en forskel. Dette kræver en vis grad af risikovillighed. Ledere bør altså ikke være bange for at tage chancer, men bør derimod være villige til at gå ud over det velkendte – for at udforske nye veje mod bæredygtighed. Hellere begå en fejl, end ikke at handle i tide.

En åben og kreativ kultur. Det er vigtigt at forstå, at virksomheder ikke kan etablere en bæredygtig forretning alene ved, at ledelsen udstikker retningslinjer og sætter mål. Man skal have hele virksomheden indover. Forandringer, der fører til bæredygtige løsninger, kræver engagement og aktive bidrag fra medarbejdere på alle niveauer.

Det er de mennesker, der arbejder tæt på processerne og produkterne, der ofte har de mest konkrete indsigter og idéer til at ændre status quo. For at det skal lykkes, kræver det, at ledere aktivt arbejder på at skabe en kultur, der fremmer innovation og kreativitet.

Det indebærer at skabe et arbejdsmiljø og en ramme, hvor medarbejdere opfordres til at udforske nye idéer og løsninger. Et miljø, hvor risikovillighed og kreativitet værdsættes. Det handler om at signalere, at det er i orden at tage chancer, eksperimentere og tænke ud af boksen for at finde nye måder at nå bæredygtighedsmålene.

Inden man begynder at udforme en erklæring om, at bæredygtighed nu står øverst på agendaen, bør man overveje, hvordan man kan bygge bro mellem de mål, man sætter, og praktisk handling, helt konkret. Dette udgør kernen af ægte bæredygtig ledelse.

MAL

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind