Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsidePraktisk BestyrelsesarbejdeBestyrelsens ArbejdsprocesserTrivsel øverst på bestyrelsens dagsorden

Trivsel øverst på bestyrelsens dagsorden

Skarp fokus på virksomhedskultur og medarbejdertrivsel.

Han er en af Danmarks mest succesfulde iværksættere: Troels Holch Povlsen og hans søn ejer Bestseller i Brande, som omsætter for 25 mia. kr. årligt med et overskud på ca. 2,5 mia. kr. Han tænker stadig som en iværksætter: Ingen strategiplaner, ingen professionel bestyrelse. Men skarp fokus på virksomhedskultur og medarbejdertrivsel. Og det går jo godt. Læs her interview med Holch Povlsen:

Stadig flere ejerledere vælger at trække eksterne kompetencer ind i deres bestyrelse. Men det har du endnu ikke valgt at gøre? Nej, vores bestyrelse har ikke nogen „udenforstående“ personer. Ud over familien (i alt tre familiemedlemmer med Troels Holch Povlsen som formand. Red.) sidder der to medarbejdere i bestyrelsen. Denne ene, Bo Terp, er uddannelsesansvarlig og den anden, Finn Poulsen, er mangeårig medarbejder og partner.

Du ser ikke noget behov for at trække på eksterne kompetencer, eksempelvis i forbindelse med strategiplaner? Vi lever op til de krav til bestyrelsen, myndighederne stiller. Men vores branche er så hektisk, at de fleste bestyrelsesmøder foregår udenfor bestyrelseslokalet. Det foregår i en daglig dialog. Når vi har brug for at vende nogle forhold grundigere, holder vi et egentligt bestyrelsesmøde. Ofte vil det handle om vores holdninger til omverdenen eller vores medarbejdere: Hvordan er vores forsikringsordninger, hvordan er vores barselsordninger. Altså forhold, som er vigtige for vores medarbejdertrivsel.

Men vi har set mange eksempler på iværksættervirksomheder, som vokser sig store, og hvor ejerlederen fortsat vil bestemme det hele. Det går ofte galt? For det første er det vigtigt, at vi i Bestseller bestemmer det hele selv. Vi har ikke en bank, som kigger os over skuldrene, og som stiller krav til afkast. For det andet ved de fleste ikke, hvor store vi er. Hvis man ser på vores omsætning og samlet antal medarbejdere, er vi meget store. Men i virkeligheden er vi en meget lille organisation. Vi lægger vægt på at have en meget decentral struktur.

Det lyder som om, at du lægger en dyd i at have en lille organisation? Ja, det er en af vores målsætninger at være en stor virksomhed med en meget lille organisation. Vi siger simpelthen, at vi gerne vil betragtes som verdens mindste store virksomhed.

Det lyder ikke som om, at I udarbejder strategiplaner? Nej, vi har visioner, som vi arbejder ud fra. De bliver kommunikeret ud i organisationen gennem mellemgulvet. De bliver signaleret videre gennem de daglige handlinger og den måde, vi arbejder på. Man kan jo se, at virksomheder ofte bruger meget energi på planer, som aldrig kommer til at holde stik. Vores holdning er, at alt det vi gør i dag, vil vi gerne gøre lidt bedre i morgen.

Har du overvejet at trække eksterne kompetencer ind i din bestyrelse? Ja, det har vi overvejet mange gange. En af dem, vi har overvejet at spørge, er Steffen Brandt fra TV2. Det er ikke fordi jeg kender manden. Men han siger mange fornuftige ting. Det er det, det drejer sig om for os.

Men den ånd og kultur, Bestseller i dag bærer på, vil den også være der engang, når du ikke er med mere? Jeg håber, den vil være stærkere uden mig. Jeg har endnu ikke opdaget, hvor stor virksomheden er blevet. Det er kun noget, jeg læser om i avisen. Derfor blander mig nok for meget i tingene. Jeg tror, at vore leveregler og visioner ville være endnu tydeligere uden mig. Vores medarbejdere er meget eftertragtede andre steder. Og det er fordi vores formulerede grundholdninger er rodfæstede, og fordi medarbejderne tror på dem. De holdninger kan man ikke bare „vælge til“.

Hvor stor skal Bestseller være. Skal I fortsat vokse år efter år? Man kan ikke drive en virksomhed med trivsel, uden at der er vækst. Hvordan skal vi kunne fastholde vores medarbejdere, hvis de ikke kan udvikle sig, og det er betingelsen for vækst. Personligt kunne jeg godt tænke mig, at vi var halvt så store. Men vi har behov for at blive større hele tiden. Men det er ikke et mål i sig selv.

Har Bestseller samme bestyrelse om ti år? Til den tid har jeg nok fået mere tid til andre ting udenfor virksomheden, og derigennem måske mødt nogle mennesker udenfor, som kunne være spændende at trække ind i bestyrelsen. Og en fremtidig børsnotering? I dag er jeg bare så glad for, at vi ikke er børsnoteret. Jeg kan hver dag fortælle vores medarbejdere, hvordan det går. Det kan man ikke i børsnoterede selskaber. Men på længere sigt vil jeg til en mulig børsnotering sige: Man skal aldrig sige aldrig.

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind