Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsidePraktisk BestyrelsesarbejdeBestyrelseskompetencerSMV’er vil have strategisk sparring fra bestyrelsen

SMV’er vil have strategisk sparring fra bestyrelsen

Ejerledere i små og mellemstore virksomheder vil have mere modspil, ledelsesmæssigt nærvær og sparring omkring strategien fra deres bestyrelser. Økonomisk styring og kontrol fylder fortsat for meget på bestyrelsens dagsorden, skriver professor i selskabsret, Mette Neville, Aarhus Universitet i dette indlæg. Hun er opvokset i en familievirksomhed og har forsket i SMV’er i 15 år. Hun underviser på AU’s bestyrelsesuddannelse med fokus på SMV’er og er drivkraft i ”Vidensforum for Små og Mellemstore Virksomheder”.

Ejerlederne i landets underskov af SMV virksomheder vil have mere fokus på strategi og ledelsessparring fra bestyrelsens side. De skal guide mere og udfordre lederens beslutninger, tal og fakta. Og ikke mindst skal de sikre struktur, følge op og holde ejerlederen i ørerne, hvis der ikke eksekveres.

Sådan kan svarene opsummeres fra flere kvantitative og kvalitative undersøgelser af sammenspillet mellem bestyrelsen og ledere i SMV’erne. Undersøgelserne er et led i et større forskningsprojekt om, hvorledes der kan skabes vækst i landets SMV’er. Her er bestyrelser med eksterne medlemmer udpeget som en vigtig vækstmotor.

Selvom undersøgelserne viser, at ejerledere og bestyrelser er enige om, at bestyrelsens vigtigste rolle er at fastlægge virksomhedens strategi, viser de også, at der er et forventningsgap i forhold til, hvornår bestyrelsen har varetaget sin strategiske opgave.

Ifølge undersøgelsen (Neville/Jacobsen/Nielsen 2013) mener knap 72 % af bestyrelsesmedlemmerne, at de i høj grad er meget aktive og involveret i strategiprocessen. Men kun 48 % af ejerlederne har samme opfattelse. Heraf mener 36 % af ejerlederne, at bestyrelsen bør involvere sig mere i strategiarbejdet. Kun 55 % af ejerlederne mod 84 % af bestyrelsesmedlemmerne var enige eller delvis enige i, at bestyrelsen fulgte tæt op på strategien i løbet af året.

Behov for bedre forventningsafstemning Undersøgelserne viser, at der er behov for bedre forventningsafstemning. Bestyrelsens vigtigste rolle i SMV’er er den strategiske sparring og at forankre strategiprocessen helt i toppen. Mange SMV-ledere har en faglig baggrund, så de har brug for bestyrelsesmedlemmernes sparring og ledelsesmæssige kompetencer og værktøjer. Med den stigende globalisering, turbulente markeder, den teknologiske udvikling m.v. kræves der et konstant fokus på strategi og forretningsudvikling. Det skal bestyrelserne sikre.

Tal er lig med tryghed
Der er flere mulige grunde til, at det i mange bestyrelser blot er 10-20 % af tiden, som bruges på strategi og forretningsudvikling. Selv om den finansielle krise øgede behovet for krisestyring og økonomisk kontrol, er det ikke hele årsagen.

Mange bestyrelser er ikke kommet op i gear i forhold til det nye bestyrelsesparadigme og ser fortsat kontrol med økonomien som dens væsentligste opgave. Desuden er kontrol af tal ofte lig med tryghed. Det kan man overskue, forholde sig til og sætte to streger under. Det med strategi, innovation og udvikling skaber langt større udfordringer og kræver mere energi og kendskab til virksomheden.

Mere fokus på strategi handler ikke nødvendigvis om, at der skal holdes flere og længere bestyrelsesmøder. De gode bestyrelser har ikke mere tid end de dårlige. Men de er bedre til at tilrettelægge bestyrelsesarbejdet effektivt, så der skabes mere tid til det værdiskabende arbejde med strategi og forretningsudvikling.

Mange bestyrelser modtager for meget rapportering og i en form, der ikke har den fornødne overskuelighed, og ofte får de materialet for sent. Bestyrelsen skal være klar i spyttet og sørge for at få skåret rapporteringen til, så hele mødet ikke går med økonomiopfølgning.

Jeg vil dog også gerne sende et budskab til ejerlederne, som også må påtage sig deres del af ansvaret. Ejerlederen skal turde bruge bestyrelsen mere og efterspørge det, de mangler. De skal også turde tvivle og lægge mulige scenarier frem for bestyrelsen i stedet for ”færdige løsninger”. Ejerlederen har et stærkt kontrolgen og har ofte selv taget stilling, inden bestyrelsen inddrages. Så kan det være svært for en bestyrelse at ”flytte” ejerlederen, fordi han jo som ejer både har pengene og selv er direktør.

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind