Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideÅrshjulRisikostyringGuide: Sådan opbygges modstandsdygtighed i en usikker tid

Guide: Sådan opbygges modstandsdygtighed i en usikker tid

Kriseledelse: Ifølge McKinsey bør geopolitiske risici for tiden være øverst på CEO-agendaen. Virksomheder skal investere strategisk i mennesker, processer, strukturer og teknologi for at navigere i de risici, et usikkert og fragmenteret geopolitisk landskab bringer med sig. Konsulenthuset udpeger seks veje til at arbejde for øget modstandsdygtighed.

Et geopolitisk verdensbillede domineret af usikkerhed og fragmentering betyder, at mange topledere øger fokus på at modstandsdygtiggøre deres organisation. Altså gøre den mere robust, så den står stærkere til eventuelle uvejr forude. De seneste mange årtier har globalisering været et nøgleord. For første gang i mange år er globaliseringen under pres. Den ene krise efter den anden ruller ind, og CEO’erne spørger nu sig selv, om det stadig er muligt at forblive en spiller på det globale marked – og hvis ja, hvordan? Vigtigst er, at det kræver en mere struktureret måde at anse modstandsdygtighed på. Ledere kan gennemgå deres organisation ad seks forskellige dimensioner for at sikre bedst mulig geopolitisk modstandsdygtighed: Forretningsmodel, omdømme, organisatorisk, operationel, teknologisk og finansiel.

Forretningsmodel. Det er nødvendigt hele tiden at overvåge udviklingen i nye og gamle geopolitiske risici, og det bør være bestyrelsen, som går forrest. For at udvikle proaktive risikobegrænsende foranstaltninger kræver det, at bestyrelsen har forståelse for den del af den geopolitiske udvikling, som er væsentlig for organisationen.

Der bør udvikles en systematisk tilgang, der sammenfatter geopolitiske udviklinger og trends. Man kan f.eks. etablere en mekanisme til at udføre regelmæssige globale markedsscanninger. Bestyrelser bør være opmærksomme hele tiden og dedikere tid ved hvert bestyrelsesmøde til at diskutere relevante geopolitiske emner.

Omdømme. Første skridt på vejen til at opbygge et modstandsdygtigt omdømme er at sørge for intern samhørighed i organisationen. Kort sagt skal hele organisationen vide, hvad de står for (og hvad de er imod). Det hænger tæt sammen med at udvikle en værdidrevet kernefortælling, som skal stemme overens med organisationens standpunkter og identitet. Organisationer bør træde et skridt tilbage og analysere deres holdning til individuelle geopolitiske situationer. Eksempelvis ved at udarbejde markedsspecifikke vurderinger og tiltag på højrisikomarkeder.

Organisatorisk. Eksternt pres fra omverdenen udløser internt pres. Det er derfor vigtigt at opbygge en modstandsdygtig organisation med et stærkt globalt værdisæt. Organisationer skal sikre, at de har inkluderende ledelsesstrukturer, hvor personerne har forskellige geografiske erfaringer og nationaliteter.

Hvis medarbejdere ikke føler, at de er en del af diskussionen eller er med til at forme retningen vil sammenhørigheden ophøre. Det kræver, at ledere har åbne og ærlige dialoger. Disse bør anerkende globale udfordringer og den måde, de opleves på internt i organisationen.

Endelig er organisationer nødt til at overveje en række målrettede initiativer for at fremme forbindelse og samhørighed. Fra at rotere kolleger ind og ud af geopolitisk følsomme markeder til at dele synspunkter.

Operationel. Den operationelle modstandsdygtighed er i høj grad blevet stresstestet de seneste år, hvilket kræver større fokus på forsyningskæden. En fuldkommen gennemgang af forsyningskæden vil være fordelagtig, hvor man tester forskellige ”what-if” scenarier, revaluerer strategier og vurderer leverandørers leverandører. Derudover er det essentielt at sætte sikkerheden af ens medarbejdere i højsædet: Sikre kommunikationskanaler, investere i advarselssystemer og exit-planer.

Teknologisk. At skabe teknologisk modstandsdygtighed kræver accelerering af planlægning på disse punkter: For det første at lære som global organisation at navigere i, hvad der kaldes ”splinternet”, som betyder, at internettet bliver mere og mere fragmenteret i nationale varianter.

For det andet at overholde krav til datalokalisering, og hvad det indebærer af regulatoriske overvejelse.

For det tredje at holde styr på adgang til data, dataopdeling og eksterne cybertrusler.

Finansiel. Dette fokuspunkt spænder over alt fra langsigtede valutarisici til risici i udviklingen af sanktioner. Med den globale økonomi præget af inflations- og andre chok, kan udfordringer fortsætte med at manifestere sig. At gennemtænke kriseprotokoller på forhånd og opbygge et tidligt varslingssystem omkring makroøkonomiske udfordringer er nøglemodstandsforanstaltninger, der skal overvejes.

Morten W. Langer

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind