Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsidePraktisk BestyrelsesarbejdeCEO-profil & CEO-skiftGuide: Kom forrest i køen til CEO-jobbet

Guide: Kom forrest i køen til CEO-jobbet

Rejsen mod at blive CEO kan sammenlignes med at bestige Mount Everest: Udfordringerne bliver flere og større, jo tættere man kommer på toppen. Den sidste stigning er den hårdeste, selv for de mest erfarne ledere. Øg oddsene for at være succesfuld på rejsen med følgende fire råd.

Alles veje mod toppen i erhvervslivet ser forskellige ud. Men for de flestes vedkommende indeholder vejene kontinuerlig læring samt en bred vifte af forskellige lederstillinger. Det kræver, at man skal kunne tænke strategisk, bygge personlige relationer, tage forretningsmæssige risici, autenticitet, ydmyghed, objektivitet, robusthed, udholdenhed og beslutsomhed.

Enhver erhvervsleder, der stiler mod en CEO-titel to eller tre år ude i horisonten, står foran den sidste opstigning. En opstigning, der normalt er fyldt med udfordringer, lige som den på Mount Everest. Nogle ledere bliver kørt ud på et sidespor. Andre bliver hindret af eksterne omstændigheder. Andre igen bliver en del af toppen, kun for at finde ud af, at de ikke selv ønskede det i virkeligheden.

Der er ingen garantier for at opnå titel som CEO. Men disse fire råd vil med sikkerhed øge oddsene, vurderer konsulenthuset McKinsey.

Sæt spørgsmålstegn ved egen motivation og forventninger. Motivationen for at blive CEO er afgørende for, om det er det rigtige skridt at tage. Og her er det vigtigt at være helt ærlig med sig selv. Flere CEO’er beskriver jobbet som et forfærdeligt udfordrende og hårdt arbejde. At være adm. direktør for en stor virksomhed er et job på hundrede timer om ugen. Det tærer på din weekend. Det er superstressende.

Af disse grunde opfordres lederkandidaten til, at man tager et ærligt kig indad, før man endeligt beslutter sig for at arbejde hen mod det sidste skridt mod toppen.

Egoet vil være tilfredsstillet ved udnævnelsen, udsigten til den nye titel, medfølgende magt og opmærksomhed. Men kravene, ansvaret og arbejdsmængden, der følger med jobbet, vil hurtigt overdøve, hvis jobbet i virkeligheden ikke er valgt af passion, og ønsket om at gøre en forskel.

Man bør være drevet af noget større, have en vision for virksomheden, have en tro på, at man er den helt rigtige til at drive virksomheden videre i næste kapitel.

Vær modig, resultatorienteret og hav overblik. De mest effektive ledere evner både at levere på deres daglige arbejde, samtidig med at de kan tage et skridt tilbage og se det store billede. Samtidig er de modige og handlekraftige i begge scenarier.

Når det kommer til at have overblik, bør man som aspirerende CEO have indblik i, hvad fremtiden bringer for den branche, man er en del af. Altså hvor er verden på vej hen? Hvilke visioner har man for virksomheden, og hvordan spiller de sammen med den retning samfundet går i? Man bør ligeledes være på vagt over for at være for risikoavers. Der er tydelige beviser på, at adm. direktører, der ikke slår igennem ved at tage modige beslutninger, ofte vil blive overhalet af konkurrenterne. Og det er bestyrelserne godt klar over.

Tilpas kompetencer. Som CEO-kandidat er det vigtigt at have ydmygheden til at anerkende, hvad man er god til, og hvad man kan blive bedre til. Først bør man spørge sig selv, hvad virksomheden har allermest brug for i en ny leder, og derefter, om man selv besidder de kvaliteter og kompetencer på nuværende tidspunkt.

Det er svært at vurdere sig selv, da man let kan ligge under for et lettere skævvredet selvbillede. Af den grund bør man søge andres synspunkter, eksempelvis en mentor eller andre fortrolige.

Efter at have fastlagt, hvilke mangler der er at finde i ens profil, er det tid til at påbegynde læringsrejsen. Her vil man typisk kombinere lederskabscoaching, besøg i andre virksomheder og målrettede læselister.

Man bør øge sin synlighed for at sikre, at dem, der har brug for at vide det, er klar over, at man agter at gå hele vejen, men det må endelig ikke blive opfattet som et selvpromoverende projekt.

Forstå udvælgelsesprocessen. Bestyrelsens vigtigste enkeltstående ansvar er sandsynligvis udvælgelsen af CEO’en. Har man blikket rettet mod topposten, bør man huske på, at er man nået til det sted, hvor man kan se CEO-posten forude, er man meget nær toppen. Og det i sig selv er en bedrift.

For de få udvalgte, der klarer sig igennem, venter der dog et øjeblik, hvor der ikke er flere skridt at tage. De finder sig selv, bogstaveligt talt, på toppen.

Morten W. Langer

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

499 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind