Annonce
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filtrer på kategorier
Årsbudget/likviditet
Årsforventning
Årshjul
Bestyr.evaluering
Bestyrelsens Arbejdsprocesser
Bestyrelsens Digital strategi
Bestyrelsens håndtering af risici
Bestyrelsens Information
Bestyrelsens Kompetencer
Bestyrelsens Kriseforebyggelse
Bestyrelsens Rapportering
Bestyrelsens Strategiarbejde
Bestyrelsesansvar
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesevaluering
Bestyrelsesformandens Guide
Bestyrelsesformandens Guide|Forbered din Bestyrelseskarriere
Bestyrelsesformandens Guide|Kvinder i Bestyrelsen
Bestyrelseskompetencer
Bestyrelsesuddannelser
Branchetendens
CEO-profil & CEO-skift
Det lærte jeg om ledelse som iværksætter
Ejerlederens bestyrelse
Ekstern Kommunikation
Evaluering Af Ceo
Evaluering Revision
Featured
Featured|Toplederinterview
Forbered din Bestyrelseskarriere
Forbered din Bestyrelseskarriere|Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formandens Opgaver
Generalforsamling
Generalforsamlingen
Halvårsstatus
Hr Politikker
Intern-Ekstern Kommunikation
IT & Digitalisering
IT & Digitalisering
Karriere
Kvinder i Bestyrelsen
Ledelse under COVID-krisen
Ledelse under Ukraine-krisen
Ledelsesvederlag
Mangfoldighed
Medarbejdervalgte Bestyrelsesmedlemmer
Mine 5 vigtigste ledelseserfaringer
Praktisk Bestyrelsesarbejde
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesansvar
Praktisk Bestyrelsesarbejde>Bestyrelsesevaluering
Praktisk Bestyrelsesarbejde>CEO-profil & CEO-skift|Featured|Toplederinterview
Regnskabsaflæggelse
Revisorer
Risikostyring
Samfundsansvar
Strategi
Temaserier
Toplederinterview
Toplederkommunikation
Toplederlønninger
Transformation og omstilling
Uncategorized
Virksomhedskultur & Mangfoldighed
Vurdering Af Risici
White Paper for bestyrelser
Log ud Log ind
ForsideForbered din BestyrelseskarriereSådan klarer et nyt bestyrelsesmedlem det første kulturchok

Sådan klarer et nyt bestyrelsesmedlem det første kulturchok

For mange nyvalgte bestyrelsesmedlemmer er de første møder overvældende. I bestyrelseslokalet foregår nogle andre dynamikker, end man kender fra sit daglige arbejde. Men det er ikke en god idé at holde lav profil, indtil man forstår, hvad der foregår. Konsulenter giver råd til, hvordan man hurtigt bliver effektiv og får indflydelse – herunder, hvordan man udnytter sin juniorstatus til noget konstruktivt.

Vil man gerne have flere kvindelige beslutningstagere i erhvervslivet, er der mange veje at gå. Men det er ikke noget tilfælde, at netop bestyrelsesposterne har en særlig interesse for lovgiverne, både i Danmark og EU: Her føler politikerne, de er på hjemmebane. Bestyrelser er noget, man skal vælges ind i, og når man er valgt, skal man indgå alliancer, smede rænker og tænke både taktisk kortsigtet og strategisk langsigtet for at optimere sin indflydelse.

For mange af dem, der faktisk bliver valgt ind i bestyrelserne, kommer denne politiske verden omvendt som et mindre chok, fremhæver rekrutteringsvirksomheden Heidrick & Struggles i en guide .

De nyvalgte er vant til at operere i et ledelseshierarki, hvor beslutninger kommer ovenfra og ned og antages at være udtryk for det optimale i virksomhedens interesse. Pludselig sidder de i en forsamling, hvor de fleste nok ønsker virksomheden det bedste, men hvor alle også har andre dagsordener.

Den, som er valgt ind på grund af sine digitale kompetencer, kan f.eks. mene, at netop investeringer i teknologi skal være friholdt i en sparerunde. Og repræsentanten fra en stor aktionær ønsker måske, at virksomheden skal foretage dispositioner, der kommer en anden af aktionærens investeringer til gode.

Ifølge Heidrick & Struggles reagerer mange nyvalgte bestyrelsesmedlemmer – selv garvede CEO’er – med stilhed. De konkluderer, at deres første opgave er at lytte og lære. Det er dog en misforståelse, mener konsulentfirmaet. Positionen som nyvalgt og uerfaren giver tværtimod muligheder både for medlemmet selv og for bestyrelsens som helhed. Den nyvalgte kan tillade sig at stille de dumme spørgsmål, som viser sig ikke at være så dumme endda, f.eks. når virksomheden er stivnet i nogle gamle praksisser, der ikke er relevante mere. ”Uskyldigheden” er også et velegnet udgangspunkt for at starte drøftelser om emner, som de mere erfarne finder ubehagelige, f.eks. hvis strategien ikke virker, og man taber markedsandele til konkurrenterne.

Men positionen som den, der lige er kommet ind i lokalet, har naturligvis sine begrænsninger, og det må være en målsætning at lære at forstå spillet og de uskrevne regler i bestyrelsen. Hertil kan det være nyttigt at få sig en mentor, der udenfor de formelle rammer kan forklare, hvad der foregår. Det kan være et mere erfarent bestyrelsesmedlem, men det kan for så vidt også være et fratrådt medlem. Også modellen med en mentor har dog en udløbsdato. På længere sigt skal der etableres en social kapital i bestyrelsen – man skal være en, der regnes med. Det gælder også, hvis man er valgt ind med et specifikt formål, f.eks. at bidrage med kompetencer indenfor it eller viden om et stort geografisk marked. Det er en misforståelse, at sådanne medlemmer ikke skal tale med om virksomheden som helhed – prøver de at arrangere det sådan, kan de hurtigt blive kørt ud på et sidespor.

Ud over disse sociale og psykologiske mekanismer,er bestyrelsesarbejde også et meget praktisk foretagende, fremhæves det i en blog hos organisationen Future Directors. Det praktiske handler først og fremmest om forberedelse. Selv dygtige politikere kan blive kørt ud af banen, når de prøver at gennemføre et møde på rutinen. Man skal prioritere, hvilke sager man vil sætte sig særligt godt ind i, og det er naturligvis særligt vigtigt at være velforberedt om de sager, man selv skal fremlægge.

Et andet råd fra Future Directors er, at man skal vise, at man er aktiv. Det handler ikke blot om at tage ordet og give sin mening til kende, men også om at melde sig frivilligt til opgaver; f.eks. at være med i et ad hoc-udvalg, der analyserer en given problemstilling.

Morning Lazziness, et erhvervsmedie for kvinder, giver i en artikel et råd mere: Lad ikke temperamentet løbe af med dig. Politik, også i form af bestyrelsesarbejde, kan sætte sindene i kog. Det kan man nemt snuble i. Så hvor man skal være synlig og aktiv, skal man omvendt heller ikke vise alle sine kort eller positioner. Man skal argumentere afdæmpet og logisk, og man skal mere eller mindre diskret bringe lys på egne fortræffeligheder.

Sten Thorup Kristensen

Du skal være abonnent for at læse denne artikel

249 kr. årligt
  • Søgbar videns-base med over 700 guides og artikler
  • Fokus på bestyrelsens aktuelle dagsordenener
  • Alt om bestyrelsesansvar, strategiarbejdet, kompetencer osv.
  • Opdateres løbende med aktuelle artikler og guides
  • Sikrer, at du er opdateret med al nyt om bestyrelsesarbejde
  • En guldgrube, hvis du forbereder en bestyrelseskarriere
  • Årsabonnement giver ubegrænset adgang

Seneste artikler

Seneste Temaer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

– og modtag Ole Borchs bog
“Succes i en dansk bestyrelse”

Når du trykker "modtag bogen" bliver du tilmeldt Bestyrelsesguidens ugentlige nyhedsbrev samt markedsføring via mail.

Gratis
e-bog

Log ind