Bestyrelsesguiden

Petri: Nye profilkrav i bestyrelser åbner for flere kvinder

I dette interview fortæller managing partner Tobias Petri fra Heidrick & Struggles på baggrund af konsulenthusets årlige bestyrelsesundersøgelse, at nye tendenser i de store virksomheders rekrutteringsfokus nu åbner for flere kvinder i bestyrelserne. Traditionelt er nye medlemmer hentet fra C-level, altså topdirektionerne, og det begrænser rekrutteringspuljen. Men nu sker der et opbrud med denne tænkning.

Konsulenthuset Heidrick & Struggles årlige undersøgelse af bestyrelsestendenser i europæiske bestyrelser afslører store omvæltninger i den måde, danske og europæiske bestyrelser bliver fornyet på.

Markant ændrede omverdensforhold med corona, propper i logistikkæderne, mere fokus på sociale medier og samfundsansvar, e-handel og cybersecurity har stillet nye krav til bestyrelsernes sammensætning og kompetencer.

”I det hele taget ser vi en drejning over mod, at bestyrelserne i højere grad søger at arbejde for alle stakeholdere, og ikke kun shareholderne, altså aktionærerne. De seneste års globale omvæltninger har ændret synet på, hvad der ses som en optimal bestyrelse.”, siger Tobias Petri.

Generelt har der været flere udskiftninger i bestyrelser sidste år end tidligere år. ”Vi tror ikke, at det er en tilfældighed. Vi vurderer, at bestyrelserne har endnu mere fokus end tidligere på, om sammensætningen er den rette, og om kompetencerne afspejler de nye krav til bestyrelsernes viden og indsigt. Vi ser, at bestyrelserne indretter sig efter de nye krav, som stakeholderne stiller til selskabernes øverste ledelser, og hvor der er sket store forandringer de seneste år.”

Tobias Petri tolker bevægelsen som et udtryk for, at bestyrelserne erkender, at stakeholder-landskabet er bredere end den traditionelle aktionærtankegang. ”Meget tyder på, at den gamle definition af en optimal bestyrelse ikke længere holder stik. Flere og flere virksomheder forstår deres rolle i samfundet og deres interaktion med det offentlige og andre stakeholdere.”

Særligt har bestyrelserne fokuseret på at styrke deres kompetencer inden for generel bæredygtighed, ESG i bred forstand, social media & ecommerce, diversity og cybersecurity. ”De nye kompetencer, bestyrelserne går efter, ligger uden for den traditionelle fokus på finansiel performance, og handler i højere grad om andre temaer, eksempelvis om virksomheden har den transparens, etik og stakeholder management, som man ønsker.”

Petri påpeger, at den bredere ledelsesfokus i virksomhederne også i en række tilfælde har betydet, at der har været behov for udskiftning i den daglige topledelse. ”Vi har set eksempler på topchefer, som ikke har evnet at favne den nye bredere dagsorden, frem for ensidig fokus på bundlinjen, og det har givet anledning til udskiftninger.”

Han fremhæver også, at virksomhederne i den strategiske ledelse i dag også lægger langt større vægt på omdømme, værdier, ny teknologi og talentmanagement. ”Over de seneste år er der sket store omvæltninger i kravene til topledelsen, også fordi corona-lukningerne har nødvendiggjort, at ledelsen har arbejdet meget mere med, hvordan man kunne få organisationen til at fungere, motivationsmæssigt og engagementsmæssigt.”

”Behovet for at forny bestyrelsernes sammensætning og kompetencer har også betydet, at der er blevet bedre plads til nye bestyrelsesmedlemmer, som ikke kommer fra C-level, altså typisk CEO’er og CFO’er fra andre virksomheder.”

Videre siger Tobias Petri: ”Åbningen af bestyrelserne for andre fagkompetencer medfører nu, at der bliver plads til flere kvinder. Vi ser, at en stigende andel af de nye bestyrelsesmedlemmer, som ikke kommer fra C-suiten, er kvinder, og den tendens forventer jeg vil fortsætte. Blandt de nye bestyrelsesmedlemmer er der også en overrepræsentation af erhvervsfolk med internationale kompetencer og udenlandsk baggrund.”

Årets undersøgelse bekræfter dette billede, idet næsten alle nye mandlige bestyrelsesmedlemmer kommer fra C-level, mens kun 60 procent af kvinderne kommer med en toplederpost i bagagen.

”Alt andet lige vil det være lettere at finde kvalificerede bestyrelseskvinder med denne udvikling, da der fortsat er en begrænset pulje af kvinder med C-level erfaring. Bestyrelsesformændene skal jo balancere og sikre, at de indvalgte kvinder også har den nødvendige erhvervsmæssige tyngde i forhold til de kvalifikationsbehov, virksomheden har”, siger Tobias Petri.

Morten W. Langer