Bestyrelsesguiden

Ny lov skal sikre flere kvinder i bestyrelseslokalerne

Business people working in conference room

Med to nye lovforslag tager regeringen nu et stort skridt for at få flere kvinder ind i danske bestyrelser og i toppen af de danske virksomheder, både de private og de offentlige. 

Lovforslagene har allerede afstedkommet omfattende debat, analyser og sammenligninger med forholdene i andre lande. Og vil fortsat gøre det. Med forslaget forpligtes ca.  2400 private virksomheder til at opstille måltal for kønssammensætningen i deres øverste ledelseslag. 

Det bliver op til virksomhederne selv at sætte det måltal, som de mener er realistisk i forhold til deres branche. Men regeringen vil følge op, så de virksomheder, der når deres mål, får sat nogle nye mål, indtil de når en ligelig fordeling af kvinder og mænd i de øverste ledelseslag og bestyrelser. 

Med lovforslaget forpligtes private virksomheder, der ikke har en ligelig kønssammensætning i de øverste ledelsesniveauer, til at udarbejde en politik, der har til formål at øge det underrepræsenterede køn. 

Og så vil regeringen skabe øget åbenhed og gennemsigtighed om virksomheders og institutioners arbejde med at øge andelen af det underrepræsenterede køn i ledelsen via offentligt tilgængelige hjemmesider, der giver mulighed for at sammenligne og følge udviklingen. 

Ligestillingsministeren står for lovforslaget, der bidrager til en mere ligelig kønssammensætning i toppen af den offentlige sektor. Ligestillingsminister Trine Bramsen siger: 

”I Danmark bryster vi os ofte af at være et af verdens mest ligestillede lande. Men når det kommer til kvinder i ledelse, sakker vi bagud i forhold til rigtig mange lande. Det er regeringens ambition, at vi skal have flere kvindelige topledere i både dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor. Vi ønsker et samfund, hvor både kvinder og mænd har mulighed for at få indflydelse og sidde med om bordet, når beslutningerne træffes. Det vil lovforslagene understøtte.” 

Erhvervsminister Simon Kollerup er ansvarlig for lovforslaget vedrørende kønssammensætningen i de store private virksomheder: 

”Desværre ser vi stadig en skæv fordeling af kønnene i de øverste ledelseslag ude i vores virksomheder. Og selvom det går fremad, går det simpelthen for langsomt. I regeringen vil vi derfor indføre krav om, at de største danske virksomheder skal sætte et måltal for kønsbalancen, indtil der er opnået en lige fordeling af kvinder og mænd. Samtidig vil vi skabe mere åbenhed og gennemsigtighed om virksomhedernes måltal og kønsbalance. For det skal ikke være ens køn, men ens talent og gode idéer, der afgør, om man får en topstilling i dansk erhvervsliv.” 

Se lovforslaget fra e3rhvervsminister Simon Kollerup jer. 

https://www.ft.dk/ripdf/samling/20211/lovforslag/l117/20211_l117_som_fremsat.pdf 

 Henrik Denta