Bestyrelsesguiden

Kvindelig ledelse ifølge kvinder på topposter

En række kvindelige ledere forklarer her om, hvordan de ser udviklingen for kvindelige topledere i Danmark.

Fælles for dem er, at de ikke ser særlige fordele eller ulemper ved at være kvinde på vej mod toppen og på toppen. Og de tror heller ikke på, at gabet mellem kvinder og mænd i topposter vil udlignes.

Susanne Nickelsen, medicinsk direktør i AstraZeneca og landechef for Danmark (se note *), er skeptisk over for tanken om, at særlige kvindelige værdier skulle skabe merværdi for virksomheder. ”Jeg mener ikke, der er de store forskelle på om man er kvindelig eller mandlig leder. Det er i det hele taget ikke noget, som jeg tænker så meget over. Jeg har et engagement, som jeg kan bruge, og ser det mere som udtryk for min personlighed end for noget kønsrelateret,” forklarer Susanne Nickelsen.

”Men deciderede kvindeværdier i ledelse? Jeg tror da på bløde værdier, som jeg ønsker at promovere i virksomheden – et eksempel kunne være det førnævnte engagement. Men selv om det måske er det vigtigste værktøj i min dagligdag, så har jeg svært ved at se, at det skulle være særlig kvindeligt,” lyder det fra Susanne Nickelsen.

Hun bliver suppleret af Lone Møller Sørensen, CEO for GK Danmark (se note *), som er en af Skandinaviens største totaltekniske entreprenører og servicepartner indenfor indeklima. Hun har svært ved at se, hvordan hendes ledelsesstil er drevet af specifikt kvindelige værdier. “Jeg arbejder ud fra en devise om at have teamet in mente, frem for at promovere mig selv. Men er det kvindeligt? Der findes jo også mænd, som opererer på den måde,” siger hun.

Janne Harder, læge af uddannelse, har taget det lange træk inden for medicinalindustrien. Gennem 25 år er hun stille og roligt steget i graderne, så hun i dag er administrerende direktør for Biogen Idec i Danmark. ”Jeg har aldrig lidt under det at være kvinde. Men jeg havde måske gjort det hurtigere, hvis jeg havde været mand,” vurderer Janne Harder i dag.

”Jeg ser, at mænd benytter sig af deres netværk, når de bliver promoveret opad. Kvinder synes jeg generelt ikke er så gode til den slags networking. Vi har mere øjnene på bolden. Hvis jeg havde haft mere coaching, så havde jeg nok indset, at vejen op går gennem networking. Måske er det en ting, jeg ville have gjort anderledes. Men omvendt, jeg har også det godt med at bevæge mig sidelæns. Jeg har egentlig ikke haft et drive mod at blive administrerende direktør. Det er bare kommet med resultaterne,” lyder det fra Janne Harder.

Hun mener, at fordi kvinder ikke på samme måde benytter sig af netværk, vil de også oftere finde vej til en lederstilling inden for de virksomheder, de har et langvarigt tilhørsforhold til. “Kvinder bliver ofte promoveret inden for egne firmaer, hvor de allerede er kendte.”

Hvordan kobler man privatlivet med arbejdspresset som leder?

Som mor til fire, så vedkender Susanne Nickelsen, at der til tider kan være udfordringer ved at få privatliv til at svinge sammen med erhvervsliv.

”Det er vigtigt, at virksomheden udviser fleksibilitet. Men herunder hører også, at medarbejderen udviser fleksibilitet. Og for både mænd og kvinder kan det f.eks. indebære at arbejde efter børnene er lagt i seng. Men virksomheden skal vise, at den er fleksibel, før medarbejderen også kan vise sin fleksibilitet. Derfor er det i dag også essentielt, at man lander i den rigtige virksomhed, der har forståelse for den slags.”

Lone Sørensen Møller er af den mening, at det ikke giver mening at lade som om, at et ledelseshverv ikke kommer med nogle ofre. “Ledelse på topplan kræver altså en del timer. Det kan man ikke komme ud af. Det er noget, man må organisere sig ud af. Men det er ikke det samme som at fravælge familien. Men måske vil man være tvunget til at fravælge andre ting,” siger Lone Møller Sørensen.

Hun peger på, at der som leder er grænser for, hvor langt fleksibiliteten kan strække sig. ”Ikke alle forhold i ledelse kan angribes med total fleksibilitet. I visse funktioner, skal man være der fysisk. Men omvendt kan man godt indrette sig fleksibelt, så man kan arbejde på andre tidspunkter og supplere med ledelse på afstand. I takt med, at der kommer øget fokus på resultater, så skaber virksomheder i dag flere muligheder for mangfoldighed og et liv ved siden af jobbet. Og jeg vil også sige, at de ledere, der ikke har et liv ved siden af jobbet, er dårlige ledere. Inspiration skal også komme fra andre steder end jobbet.”

Janne Harder fra Biogen Idec ser det ikke sådan, at familien definerer en ledelseskarriere. Men hastigheden mod toppen kan blive påvirket. “Det kræver support derhjemme, hvis man virkelig hurtigt skal op i systemet. Jeg havde familie og kunne ikke bare fokusere 100 % på forretningen og derfor tager det længere tid. Omvendt tilhører jeg så en generation, der har taget et nøk efter børnene er flyttet hjemmefra,” siger Janne Harder, der også mener, at fleksibilitet har en øvre grænse. ”Når vi taler om, at virksomhederne skal udvise fleksibilitet, så tror jeg stadig, det er sådan, at den der knokler, kommer opad. Det betyder ikke, at virksomheden ikke skal prøve at gøre sig lidt mere fleksibel. Men den der er hjemme hele tiden til barnets første sygedag vil bevæge sig opad langsommere.”

Hvor er vi om 10 år?

“Jeg tror overordnet, at vi kvinder haler ind. Men jeg tror ikke, at vi kommer op på 50/50. Om 10 år tror jeg, at 30 % af alle topledere vil være kvinder,” lyder det fra Janne Harder, Biogen Idec.

Ifølge Lone Møller Sørensen er vanerne det, der får det til at trække ud: ”Desværre er der en tendens til, at vi mennesker vælger nogen, der ligner os selv. Derfor vil det tage tid at udligne gabet mellem mandlige og kvindelig topledere. Men jeg synes, det ændrer sig. For 20 år siden så vi ikke mange kvinder i topposter i forhold til i dag. Om 10 år tror jeg, at der vil være flere kvinder på topposter, men det vil stadig ikke være lige. Så hurtigt går det ikke,” siger Lone Møller Sørensen.

Hun runder af med en positiv oplevelse. “Jeg har altid arbejdet i en mandsdomineret branche, altså i byggebranche og med teknik. Det har haft den fordel, at hvis jeg har haft nogle synspunkter, så kunne folk huske dem. Nogle gange er det meget banalt, man ser lidt anderledes ud, så kan folk huske én. På den måde kan det være en fordel at være en kvinde i en mandsdomineret verden.”

 

* note:

Der er dynamik i danske ledelser, og siden de udtalte sig til denne artikel, har to af de medvirkende bevæget sig til andre virksomheder:

Susanne Nickelsen er i dag Senior Director i Clinical & Medical Affairs afdelingen på Radiometer

Lone Møller Sørensen er i dag Ejer og Partner hos LMSCOMPANY og er formand for bestyrelsen hos Fischer Lighting