Bestyrelsesguiden

Bestyrelsen skal holde sig i baggrunden, når virksomheden kommer i modvind i pressen

Det kan være svært for bestyrelse og direktion at holde hovedet koldt, når virksomheden pludselig bliver angrebet i pressen og på sociale medier – både hvis kritikken er rimelig, og hvis den er misforstået. Men tålmodighed, åbenhed og ærlighed er ikke desto mindre måden at håndtere det på, lyder det fra et rekrutteringsfirma.

Det er sjældent, at mindre og mellemstore virksomheder for alvor bliver ramt af kritik i pressen. Den ”fornøjelse” er i de fleste tilfælde forbeholdt de større og børsnoterede virksomheder.

Men så meget mere overraskende er det, når det alligevel sker. Og det kan også være hårdere end tidligere, fordi de sociale medier, der er kommet til,virker som en mikrofon. Især nå man er uvant med processen, kan det være svært at holde hovedet koldt, når bruger efter bruger skriver negative kommentarer om virksomheden – ofte uden at have sat sig mere end overfladisk ind i, hvad sagen går ud på.

Derfor er det godt at have forberedt sig mentalt på den dag, hvor kritikken hagler ned over virksomheden. Korn Ferry gennemgår i en artikel på siden “Dealing With A Media Crisis” nogle gode regler for, hvordan man håndterer en holmgang med pressen.

Ifølge rekrutteringsfirmaet skal man ikke lade sig kyse af det ændrede mediebillede med sociale medier. Spillereglerne er grundlæggende de samme, som de hele tiden har været.

En mulig begynderfejl for den virksomhed, der ikke er vant til at tale med pressen, er, at bestyrelsesformanden kommer på banen. For ham/hende er det en naturlig reaktion, at angrebet er så alvorligt, at den formelt set øverst ansvarlige i virksomheden skal håndtere det. Men det kan sende et dårligt signal til omverdenen og herunder i særdeleshed til eksterne investorer. De kan se det som en mistillid til den daglige ledelse, når bestyrelsesformanden udtaler sig.

Generelt set er rådet til virksomheder, der bliver ramt af mediekritik, enkelt: Vær åben og ærlig. Det kan være kontra-intuitivt, hvis det faktisk er tilfældet, at virksomheden har begået en alvorlig fejl, og man helst vil feje den ind under gulvtæppet. Men netop i det tilfælde gør det allermindst ondt værre, hvis virksomheden lukker sig som sig selv. Altså: Jo hurtigere, man kan synke spyttet og erkende sine fejl, jo bedre står man i mediestormen – også selv om det hele ser negativt ud, mens det står på.

I andre tilfælde er kritikken urimelig eller misforstået, eller virksomhedens fejl er hændelig. I det tilfælde vil rygmarvsreaktionen være vrede og afvisning. Men igen: Den slags kommer man ingen vegne med. Det bedste råd er stadig tålmodigt at forklare journalister og vrede borgere på sociale medier, hvorfor virksomheden har gjort, som den har gjort, og herunder at fremhæve, hvad man har lært og vil gøre anderledes fremover.

Sten Thorup Kristensen