Bestyrelsesguiden

Hvem skal sidde i “min” bestyrelse

governance

En effektiv bestyrelse vokser og ændrer sig med virksomhedens udvikling.

Mange start-up virksomheder har fire typer af bestyrelsesmedlemmer, nemlig den daglige ledelse, herunder stifteren, uafhængige eksterne bestyrelsesmedlemmer og bestyrelsesmedlemmer, som repræsenterer investorerne. På møderne kan også deltage personer, som ikke er bestyrelsesmedlemmer, eksempelvis andre fra ledergruppen og eksterne rådgivere. Der advares dog mod store bestyrelser, som ikke er nær så effektive og handlekraftige.

Interne bestyrelsesmedlemmer: De interne medlemmer af bestyrelsen er typisk topchefen og eventuelt andre ledende medarbejdere. Hvis virksomhedens stifter ikke sidder i den daglige ledelse, vil det ofte være hensigtsmæssigt, at denne også deltager i bestyrelsesarbejdet.

Investormedlemmer af bestyrelsen: De eksterne investorer vil ofte forvente, at de kan udpege en eller to bestyrelsesmedlemmer. De vil have samme pligter som de øvrige bestyrelsesmedlemmer, men de vil også have en særlig forpligtelse i forhold til de eksterne investorer til at overvåge og beskytte deres investering i selskabet. Bemærk, at investorrepræsentanten kan have særlige interesser om finansiering, tilkøb, ændring af forretningsmodel og exitstrategier.

Observatører i bestyrelsen og andre inviterede: Det kan være gavnligt for drøftelserne i bestyrelsen, at der inviteres andre til at deltage i bestyrelsesmøderne. Det kan være udvalgte medarbejdere, investorer eller gæster. Det kan være permanent eller ad hoc i forbindelse med drøftelse af udvalgte problemstillinger eller investeringsbeslutninger. Observatørerne og gæsterne vil ikke have stemmeret, og de vil heller ikke være underlagt samme pligter og ansvar som de ”rigtige” bestyrelsesmedlemmer.

Eksterne bestyrelsesmedlemmer: Eksterne bestyrelsesmedlemmer kan spille en afgørende rolle omkring strategi og forretningsudvikling, og de har stor betydning for selskabets corporate governance. De vil også se mere nøgternt på aktuelle problemstillinger end stiftere og den daglige ledelse, som kan påvirkes meget af følelsesmæssige og personrelaterede hensyn. Samtidig vil selskaber med vokseværk blive stillet over for behov for dybere kompetencer indenfor finans, regnskab, regulering og andre myndighedskrav.

Ifølge en amerikansk guide for iværksættere med titlen Building Your Board: A Corporate Governance Guide for Entrepreneurs bør iværksætteren starte med mindst et enkelt erfarent bestyrelsesmedlem. Profilen for denne person bør ideelt set sådan ud:

• Er mentor og har iværksætterens fortrolighed

• Har erfaring med at opbygge et ledelsesteam

• Har erfaring med at tiltrække egenkapitalinvestorer og lånekapital

• Har erfaring med at opbygge en virksomhed, som gav positivt cash flow

• Har erfaring med at opbygge strategiske partnerskaber

• Har erfaring indenfor den pågældende branche

• Har erfaring indenfor de operationelle udfordringer ”dit” selskab står overfor de næste år.

• Kan komplementere det nuværende ledelsesteam i højere grad end duplikere (efter kortlægning af styrker og svagheder i ledelsesteam).

Det påpeges, at det i praksis måske er umuligt at finde et bestyrelsesmedlem, som lever op til alle de nævnte krav. Derfor vil det ofte være hensigtsmæssigt at søge efter flere eksterne bestyrelsesmedlemmer, som hver især opfylder nogle af kravene i profilbeskrivelsen.