Bestyrelsesguiden

Guide: Her er topledernes ti vigtigste udfordringer

Guide: Her er topledernes ti vigtigste udfordringer

Konsulenthuset McKinsey har interviewet mere end 2500 erhvervsledere verden over, om hvordan de ser fremtiden, og hvor de ser de største udfordringer. De har indsnævret deres resultater til ti vigtige brændpunkter, som alle virksomheder bør forholde sig til.

1. En hurtigere, mere fleksibel og stærkere organisation. Konsulenthusets research viser, at halvdelen af virksomhederne er uforberedte på de udfordringer, der ligger på lur. Netop nu, i en særdeles uforudsigelig og ustabil omverden, har det stor betydning, at man er to skridt foran, når det kommer til eksterne kriser. Det kan nemt være afgørende, når det kommer til overlevelse og succes.

2. Hybridarbejde: Den nye balance mellem ’in-person’ og ’remote’.Efter corona har ni ud af ti virksomheder taget hybridmodellen til sig, altså et miks mellem hjemmearbejde og ”på kontoret”. De fleste er glade for denne udvikling, da den tilbyder frihed og fleksibilitet. Til gængæld mangler der struktur og støtte omkring modellen: hvilke arbejdsopgaver udføres bedst, når man er fysisk til stede sammen? Og hvad er konsekvensen af, at man alligevel gør det online?

3. Mere AI. Mere end to tredjedele af virksomhederne forventer at investere yderligere i AI over de kommende år. De virksomheder, der går forrest, har implementeret AI i blandt andet HR-processer, organisatoriske strukturer og anvender det til at optimere ways-of-working.

4. Nye måder at tiltrække og fastholde medarbejdere. Flere medarbejdere er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved deres arbejdsliv. De tjekker ind med sig selv for at se, om det liv, de lever, stemmer overens med deres mål og værdier. Det betyder også, at de stiller højere krav til deres job. Så hvis man vil holde fast i sine dygtigste medarbejdere, kræver det skræddersyede løsninger til deres individuelle ønsker.

5. Øget kompetencekløft. Selvom nye teknologier er en afgørende del af virksomhedernes fremadrettede strategi, så føler kun fem pct. af virksomhederne, at de besidder de nødvendige færdigheder til at omsætte strategierne til virkelighed. Man bør prioritere opbygningen af en integreret enhed bestående af mennesker, processer og teknologi for at lukke kompetencekløften og sætte virksomheden i front.

6. Få mest ud af talentet.Undersøgelsen viser, at blot fem pct. af medarbejderne står for hele 95 pct. af værdiskabelsen i en virksomhed. Især i et stramt jobmarked er det derfor afgørende at placere toptalenterne i de mest kritiske stillinger, hvor deres potentiale kan skabe den største værdi. Dette involverer ofte at relokere dem strategisk.

7. Inspirerende og motiverende lederskab.Den nuværende ledelsesstil er under forandring. I dag står ledere overfor et større ansvarsområde, der strækker sig over økonomi, bæredygtighed og medarbejdernes trivsel. At være en effektiv leder indebærer, at man altid er opdateret om, hvad der foregår omkring én, og at man har fingeren på pulsen. Det kræver en høj grad af selvbevidsthed og evnen til at inspirere og motivere.

8. Manglende fremskridt med mangfoldighed. Virksomheder med en mangfoldig ledelse præsterer bedre end dem, der scorer bundkarakterer på diversitet. De seneste år er flere og flere virksomheder også begyndt at arbejde seriøst med mangfoldighed, lighed og inklusion. Møder bliver afholdt og Initiativer iværksat. Alligevel er der stadig en kløft mellem det, man siger, man vil gøre, og det, der faktisk bliver gjort. Der er stadig lang vej til det reelle mangfoldige og inkluderende arbejdsmiljø, som de fleste stræber efter. Det kræver en systematisk indsats, ikke enkeltstående initiativer.

9. Mental sundhed. 90 pct. af virksomhederne tilbyder deres medarbejdere muligheden for at dyrke mere mindfulness gennem f.eks. yogatimer, medlemskab til meditationsapps eller ekstra fridage. Til trods for dette forbliver mental sundhed og trivsel et alvorligt problem. Kernen i udfordringen er, at der forsøges at symptombehandle. Man bør i stedet komme ned til roden af problemet og finde frem til de underliggende årsager. Selvom det er mere komplekst på kort sigt, vil en sådan tilgang på lang sigt give betydelige fordele.

10. Effektivitet (eller mangel på samme). Effektivitet har genindtaget toppen af dagsordenen. Omverdenslandskabet er under forandring, hvilket kræver tilpasning af interne strukturer. Uden risikerer man ineffektivitet, og det kan blive dyrt. Et fladt hierarki er ofte at foretrække, så informationer nemt kan rejse fra top til bund og omvendt. Roller og ansvar skal stå klokkeklart, så alle ved præcis hvad de er ansvarlige for, og hvem de rapporterer til.

MAL