Bestyrelsesguiden

Ritualer på arbejdet hjælper ansatte med at finde mening

I bogen ’The Ritual Effect’ argumenterer Harvard Business School Professor Michael Norton for de positive effekter af ritualer på arbejdspladsen

I bogen ’The Ritual Effect’ argumenterer Harvard Business School Professor Michael Norton for de positive effekter af ritualer på arbejdspladsen. Uanset om man elsker eller hader teambuildingøvelser kan de styrke båndene mellem kollegaer og skabe en følelse af større mening og samhørighed, hedder det.

Stort set alle mennesker følger en række rutiner i deres hverdag, både på daglig, ugentlig, månedlig og årlig basis. Det kan være ens morgenrutine, når man står op: børster tænder, tager bad og spiser morgenmad, eller de mere festlige af slagsen, såsom bryllupper, fødselsdage eller fyraftensøl på en fredag. Mange af disse rutiner er faktisk ritualer, og ifølge Norton har de måske større betydning, end vi umiddelbart tror.

Det er dog vigtigt at påpege forskellen mellem vaner og ritualer. Begge dele udføres ofte nogenlunde rutinemæssigt, også ofte ubevidst. Men den store forskel ligger i, at ritualer har større betydning. En vane er mindre væsentlig og har ikke samme evne til at ændre vores mentale tilstand. Ritualer kan nemlig være kraftfulde.

Norton fremhæver: “Vi bruger dem til at ændre vores følelsesmæssige tilstande på mange forskellige måder.” Han fortsætter, “for at berolige os selv, for at motivere os selv og for at skabe forbindelser med andre.” Det kan f.eks. være at høre høj musik på en løbetur for motivationen, tage et langt varmt karbad, hvis man er stresset, eller at skåle med vennerne for at løfte stemningen.

Ritualer på arbejdspladsen

Det er ikke anderledes, når det kommer til arbejdspladsen. Teams med simple ritualer, såsom at drikke kaffe med kolleger eller at starte møder med lidt hyggesnak, før man går i gang med det faglige, rapporterer at finde mere mening i deres arbejde.

Et studie illustrerer tydeligt effekten af grupperitualer på arbejdspladsen. Forskerne bad 122 grupper, hver bestående af tre studerende, der ikke kendte hinanden på forhånd, om at deltage i et eksperiment, der skulle vurdere forbindelsen mellem grupperitualer og arbejdsopgaver.

Alle grupper udførte den samme serie af fysiske opgaver, såsom at klappe hinandens højre skulder tre gange og holde en knyttet næve mod hjertet i syv sekunder. Halvdelen af grupperne stod over for hinanden, mens resten vendte ryggen til hinanden. Efterfølgende blev grupperne bedt om at udføre en brainstormingsession. Dem, der havde stået over for hinanden, vurderede både ritual og brainstormingsessionen som mere meningsfuld. De rapporterede også større sympati for deres gruppe.

At introducere og udføre ritualer på arbejdspladsen kan virke akavet. Især hvis medarbejdere højlydt modsætter sig dem. Alligevel viser forskning, at de virker. De får medarbejdere til at interagere og knytte bånd, også selvom de ikke bryder sig om selve ritualerne.

Og det er vigtigt at huske på, at ritualer på arbejdspladsen kan være alt fra kaffepauser og fællesfrokoster til vandreture og sportsturneringer. Det behøver ikke at være en mere eller mindre akavet ‘holde i hånd’ teambuilding øvelse. Det ser dog ud til at give bedst resultater, hvis ledere opfordrer medarbejderne til at finde deres egne ritualer.

Norton anbefaler disse tre trin:

1) Observer. Er der nogle hyggelige rutiner, som medarbejdere allerede ubevidst praktiserer? Læg mærke til normer og rutiner, og udvid dem til ritualer ved at skabe bevidsthed om dem. Støt op om det, der allerede sker.

2) Hold det medarbejderdrevet. Find måder at opfordre medarbejderne til at skabe deres egne teamritualer. Igen – støt op om det, der allerede sker.

3) Giv ressourcer. Hvis et team f.eks. spiser frokost sammen hver torsdag, kan man opfordre til, at der oprettes en pulje på virksomhedens regning, hvor man kan tage ud at spise en gang om måneden.

Til sidst er det vigtigt at nævne, at ritualer ikke er en tryllepille, der skaber forandringer natten over. Ritualer bringer mennesker tættere sammen og vil på sigt opbygge en medarbejderstab med større tillid og samhørighed.

Det er denne langsigtede fordel, der gør ritualer så værdifulde på arbejdspladsen. Ved at investere tid og energi i at etablere meningsfulde ritualer kan virksomheder skabe en kultur, der fremmer samarbejde, trivsel og engagement blandt deres medarbejdere.

MAL