Bestyrelsesguiden

Guide: Sådan prioriterer Guldmedaljebestyrelsen sin tid

De ”dygtigste” bestyrelser bruger deres tid anderledes end de gennemsnitlige bestyrelser, viser en undersøgelse udført af konsulenthuset Russell Reynolds, der også tegner et billede af ændret fokus i bestyrelsen siden 2019. Corona og mere urolige omverdensforhold har medført ændringer på bestyrelsernes dagsorden.

Hvordan arbejder bestyrelserne i de selskaber, som over flere år har outperformet de nærmeste børsnoterede konkurrenter på aktieafkast, og hvor bestyrelserne selv vurderer, at de har en høj effektivitet? Det har Russel Reynolds kortlagt i 2019 og i 2022, hvor konsulenthuset også har forsøgt at identificere forskelle mellem tidsforbruget i den gennemsnitlige bestyrelse og altså i den såkaldte Guld-bestyrelse.

Kortlægningen viser, at strategisk planlægning og opfølgning på operationelle resultater står øverst på dagsordenen både tilbage i 2019 og i dag, samt i både den gennemsnitlige bestyrelse og superbestyrelsen. Men herefter hører lighederne op.

I det, konsulenthuset kaldet ”Gold Medal Boards”, er tidsanvendelsen på en række temaer anderledes end i den gennemsnitlige bestyrelse, som performer gennemsnitligt. Guldmedaljebestyrelserne har i højere grad fortsat med at fokusere på kerneopgaverne end de øvrige bestyrelser. Blandt andet fordi der er kommet mange andre og nye problemstillinger på dagsordenen i kølvandet på corona, opbrud i markedet og distribution og forsyninger, sociale udfordringer med nedlukninger og øget hjemmearbejde.

Guldmedaljebestyrelserne har altså i højere grad holdt snuden i sporet. De har fortsat haft mest fokus på overvågning af finansielle transaktioner, kapitalallokering, R&D & innovation, successionsplanlægning og eksterne stakeholderrelationer.

Den gennemsnitlige bestyrelse har i højere grad fokuseret på COVID-19 response strategi, overvågning af den finansielle rapportering og compliance relaterede aktiviteter.

Den har også arbejdet mere med ”meningsfuldhed og sociale værdier” i virksomhedens strategi og vision end guldmedaljebestyrelsen, som har nedprioriteret dette tema i bestyrelsesarbejdet.

I forhold til den gennemsnitlige bestyrelses dagsorden tilbage i 2019 er der også sket store forandringer. Ikke overraskende er sustainability rykket mange pladser op ad ranglisten over prioriterede dagsordener. Bundplaceringen i 2019 til purpose og sociale værdi er også hoppet nogle pladser opad, men det er stadig ikke et tema, der fylder meget i bestyrelsesarbejdet.

Særligt fremhæver konsulenthuset, at guldmedaljebestyrelser har mere fokus på successionsplanlægning for direktionen og bestyrelsen selv. Der arbejdes altså mere med at sikre den ”rigtige” direktion og bestyrelse med de kompetencer, som bedst fremmer selskabets udvikling.

Ifølge undersøgelsen arbejder 68 procent af guldmedaljebestyrelserne med en selvevaluering, som efter det oplyste meningsfuldt har forbedret bestyrelsens effektivitet, når det gælder adfærd i bestyrelsen, sammensætning og aktiviteter. Kun 57 procent af de gennemsnitlige bestyrelser svarer ja til dette.

Samme billede tegner sig, når spørgsmålet går på, om der sker selvevaluering af de enkelte bestyrelsesmedlemmers deltagelse og bidrag. Og mønsteret er endnu tydeligere, når det handler om, hvorvidt bestyrelsen arbejder seriøst og dybt med den løbende udskiftning i bestyrelsen.

Morten W. Langer