Bestyrelsesguiden

Guide: Evaluering af CFO’ens styrker og svagheder

Guide: Evaluering af CFO’ens styrker og svagheder

Hvad kendetegner de mest succesfulde CFO’er, og hvilke udfordringer kæmper mange stadig med? Konsulenthuset Egon Zehnder giver svarene – og guider til, hvordan tidens CFO’er kan leve op til en rolle i rivende udvikling.

CFO-rollen møder stigende krav og udfordringer i takt med, at virksomhedernes omverdensforhold bliver mere komplekse og digitaliserede. For at kunne imødekomme dem er det afgørende at forstå, hvad der kendetegner en succesfuld CFO. Hvad skiller de bedste fra resten?

Svaret ligger i de kompetencer, der ofte skal styrkes – de områder, hvor mange CFO’er halter efter, men som kan være nøglen til succes.

Vigtige styrker

Styrker og svagheder hos den nuværende eller en potentiel CFO bør identificeres for at sikre, at de kan leve op til forventningerne. Konsulenthuset ser, at disse kompetencer er særligt vigtige for en succesfuld CFO – ikke kun for den daglige drift, men også for deres evne til at drive virksomheden fremad strategisk og digitalt:

1) Strategisk overblik: Dygtige CFO’er udmærker sig ved at have et langsigtet overblik. De lægger strategi, planlægger ud i fremtiden og indtænker virksomhedens overordnede formål. De forudser markedstendenser og forbereder sig på fremtidige udfordringer og muligheder.

2) Ledelse og motivation: Effektive CFO’er er gode til at opbygge og lede teams. De motiverer deres medarbejdere og dyrker et arbejdsmiljø, der værner om samarbejde og respekt på alle niveauer i virksomheden.

3) Finansiel ekspertise: Kernen i en CFO’s arbejde er og bliver finansiel indsigt. Fra komplekse datamodeller til omfattende budgetstyring og rapportering.

4) Tilpasningsevne og innovation: De bedste CFO’er er dem, der hurtigt tilpasser sig nye omstændigheder og bruger innovative løsninger til at takle udfordringer. De holder virksomheden robust og konkurrencedygtig.

Almindelige udfordringer

Selv de bedste CFO’er har områder med plads til forbedring. For at sikre konstant udvikling og stærk ledelse er det vigtigt at identificere disse svagheder og tage hånd om dem. I dagens finansielle landskab er der særlige udfordringer, som kræver ekstra fokus. Nedenfor er listet de mest almindelige områder, hvor CFO’er typisk kan styrke deres ballast:

1) Modstand mod forandring: Nogle CFO’er kan have svært ved at følge med tidens hurtige tempo. At skulle håndtere forandringer, konstant udvikling og nye teknologier er blevet en del af jobbet. Og hvis CFO’er finder det udfordrende, bør virksomheder bistå dem i form af kontinuerlig læring og støtte i at holde sig opdateret på nye tendenser. For det er et ’must have’ at være forandringsparat.

2) Kommunikationsproblemer: En CFO bør kunne kommunikere komplekse emner og data på en let og forståelig måde, så der ikke opstår misforståelser. Det kan afhjælpes med kommunikationstræning, hvis det ikke ligger naturligt til en som person.

3) Teknologiforskrækket: Man kommer til at hæmme effektiviteten, hvis man ikke benytter sig af de nye teknologier, der er til rådighed i dag. Man bør fremme en kultur for teknologisk innovation og tilbyde træning i finansielle værktøjer.

At vælge den rette kandidat…

… er altså ikke blevet nemmere de seneste par år.

I takt med, at kravene vokser, bliver puljen af kandidater, der kan leve op til forventningerne, mindre. Den ideelle CFO bevæger sig fra at være tekniske finanseksperter til at skulle påtage sig bredere ansvarsområder. Rollen har været under markant udvikling de seneste mange år – og er det på mange måder stadig.

8 ud af 10 CFO’er fortæller, at de har oplevet en betydelig ekspansion i deres opgaver og ansvar de seneste fem år. CFO’erne skal altså kunne agere bredere og have en mere fleksibel indstilling til deres job. Derfor bør man være grundig og omhyggelig med sin ansættelsesproces. Den bliver mere kompleks.

For at finde den rette kandidat er det vigtigt at inkludere detaljerede interviews med scenariebaserede spørgsmål. Løbende performanceevalueringer er også nødvendige for at sikre, at CFO’en fortsat udvikler sig og ikke hænger fast i fortidens løsninger. Evalueringerne sørger for, at CFO’ens rolle løbende tilpasses virksomhedens skiftende behov. Det er nøglen til effektiv finansiel ledelse.

MAL