Bestyrelsesguiden

Mange fordele ved at lade aktionærer nominere nye bestyrelsesmedlemmer

selvtilfredse bestyrelse

Several silhouettes of businesspeople interacting office background

Nyt studie har undersøgt forskelle, fordele og ulemper ved at lade aktionærerne deltage i nomineringen af nye bestyrelsesmedlemmer. Det er en model, der især bruges i nordiske lande. 

Den nordiske model, hvor aktionærer er med til at nominere nye bestyrelsesmedlemmer, rummer mange fordele for virksomhederne sammenlignet med de virksomheder, hvor det kun er bestyrelsen, der nominerer nye kandidater. 

Det konkluderer Laura Arranz-Aperte og Therese Strand I et studie offentliggjort i det spanske tidsskrift Spanish Journal of Finance and Accounting og gengivet i CBS forskningsudgivelser i Danmark. 

”Mens nomineringsudvalg bestående af siddende bestyrelsesmedlemmer er almindelige over hele verden, anbefales det at anvende nomineringsudvalg bestående af aktionærer, en såkaldt SNB eller Shareholders’ Nomination Board i flere nordiske lande” skriver de to forfattere, der især har studeret eksempler fra Finland, som de kalder for ”unikke”. 

I deres studie påviser de blandt andet, at bestyrelser, hvor aktionærerne har været med til at nominere nye medlemmer, sidder bestyrelsesmedlemmerne typisk i kortere tid i bestyrelserne. Der er desuden færre medlemmer med en høj alder. 

”Vi finder også dokumentation, der tyder på en højere følsomhed over for virksomhedens resultater: Den gennemsnitlige bestyrelsesperiode er stærkere relateret til virksomhedernes præstationer i tilfælde af SNB-virksomheder, og forholdet mellem bestyrelsesperiode og tilstedeværelsen af erfarne direktører er mere relateret til præstationer i SNB-virksomheder. Alt i alt understøtter vores resultater påstanden om, at SNB’er kan være nyttige værktøjer til at vende bestyrelsesstrukturer og knytte det enkelte bestyrelsesmedlems præstationer til virksomhedens præstationer” skriver forfatterne Laura Arranz-Aperte og Therese Strand. 

Abstract fra det spanske tidsskrift kan læses her https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02102412.2022.2037120?src= 

Samme abstract kan også læses på CBS side over forskningsudgivelser her https://research.cbs.dk/en/publications/the-nordic-nomination-committee-and-board-tenure-an-empirical-inv